Üst çene ön bölgeye farklı açılarda yerleştirilen kısa ve normal implantlarda oluşan stres dağılımının sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile incelenmesi
Examination of stress distribution in short and regular implants placed at different angles in the anterior region of the upper jaw by finite element stress analysis method
  1. Tez No: 650517
  2. Yazar: MEHMET FATİH ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BAYINDIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior maksilla, Açılı abutment, Sonlu eleman stres analizi, Gerilme, Anterior maxilla, Angled abutment, Finite element analysis, Stres
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Maksiller 11 numaralı diş bölgesine 3 farklı açı ile kemik hizasında yerleştirilen kısa ve normal implantlar ve üzerlerine uygulanan 3 farklı açıdaki titanyum abutmentler kullanılarak yapılacak olan dental restorasyonlardaki; kuron, implant, abutment, implantı çevreleyen kortikal ve trabeküler kemikteki en yüksek çekme, basma ve von Mises stres dağılımlarının sonlu eleman stres analizi (SESA) yöntemi ile incelenmesi ve karşılaştırılması amaçlandı. Ayrıca kısa implanttaki implant-abutment bağlantı tiplerinin SESA yöntemi ile karşılaştırılması yapıldı. Materyal ve Metot: Maksiller 11 numaralı diş bölgesine kısa implant olarak 4 mm çapında 5 mm uzunluğunda, normal implant olarak 4 mm çapında 9 mm uzunluğunda implant kullanıldı. Kısa implant abutmentleri için 0°, 15° ve 25° açılı üç titanyum abutment kullanıldı. Normal implant abutmentleri için 0°, 15° ve 25° açılı üç titanyum abutment premill abutmentten tasarlandı. Ayrıca kısa implantlardaki implant-abutment bağlantısı kendi içinde vidalı ve vidasız olarak değerlendirildi. Toplamda dokuz adet model elde edildi. Tasarlanan gruplarda; kuronlarının uzun aksına 135° açı ile, kuronun singulum bölgesine 114.6 N değerinde bir kuvvet uygulandı. Normal implant vidasına firma önerisi olarak 25 Ncm'lik tork yükü uygulandı. Aynı tork yükü implant-abutment bağlantı sistemi karşılaştırıldığı için yenilikçi kısa implant vidasına da uygulandı. Bulgular: İmplantlardaki açı artışı implant, abutment ve kuronun von Mises stres değerlerini arttırdı. Kısa Taper ve Normal grupları arasında en yüksek kortikal kemik basma stres değeri Kısa Taper 25° olurken, en düşük stres değeri Kısa Taper 0° oldu. Kısa Taper ve Kısa Vidalı grupları incelendiğinde genel olarak vidalı implantta oluşan streslerin her açıda daha yüksek olduğu gözlendi. Sonuç: İmplant-üstü sabit protezlerde implantın boyu, kemik içindeki açısı ve implant-abutment bağlantı tipi biriken stres değerlerinde değişikliklere sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In dental restorations to be made using short and regular implants placed at the bone level at 3 different angles to the maxillary number 11 tooth area and titanium abutments at 3 different angles applied on them; It was aimed to examine and compare the peak tensile, compression and von Mises stress distributions in the crown, implant, abutment, cortical and trabecular bone surrounding the implant by using finite element stress analysis (SESA) method. In addition, comparison of the implant-abutment connection types in the short implant with the SESA method was made. Material and Methods: A 5 mm long implant with a diameter of 4 mm was used as a short implant and a 9 mm long implant with a diameter of 4 mm was used as a regular implant in the maxillary 11 tooth area. Three titanium abutments with 0°, 15° and 25° angles were used for short implant abutments. Three titanium abutments with 0°, 15° and 25° angles for regular implant abutments were designed from premill abutments. In addition, the implant-abutment connection in short implants was evaluated as self-screw and non-screw. A total of nine models were obtained. In the designed groups; A force of 114.6 N was applied to the cingulum area of the crown at an angle of 135 ° to the long axis of the crowns. As a company recommendation, a torque load of 25 Ncm was applied to the Regular implant screw. The same torque load was applied to the innovative short implant screw as the implant-abutment connection system was compared. Results: Increased angle in implants increased von Mises stress values of implant, abutment and crown. Among the Short Taper and Regular groups, the highest cortical bone compression stress value was 25° with a Short Taper, while the lowest stress value was 0° with a Short Taper. When the Short Taper and Short Screw groups were examined, it was observed that the stresses formed in the screwed implant were higher at all angles. Conclusion: In implant-supported fixed prostheses, the length and angle in the bone of the implant and the type of implant-abutment connection cause changes in the accumulated stress values.