Kemik destekli cerrahi hızlı maksiller genişletme ile diş destekli ardışık hızlı aktivasyon-deaktivasyon yönteminin mid-fasiyal bölge üzerindeki etkisinin sonlu elemanlar analizi ile karşılaştırılması
Comparison of the effect of bone-borne surgical rapid maxillary expansion and tooth-borne sequential rapid activation-deactivation on the mid-facial region with finite element analysis
  1. Tez No: 650596
  2. Yazar: ECEM EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÖKALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alt-RAMEC, Çift menteşeli genişletme vidası, Dresden distraktörü, maksiller yetersizlik, SARME, SEA, Alt-RAMEC, FEM, Double hinged expansion screw, Dresden distractor, Maksillary deficiency, SARME
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışmasının amacı maksiller transversal boyut yetersizliği olan genç erişkin bireyde maksiller genişletme için kullanılan iki farklı yöntem ve apareyin mid-fasiyal bölgedeki etkilerini sonlu elemanlar analizi ile karşılaştırmaktır. Bu in vitro çalışma için Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na başvurmuş maksiller yetersizlik kaynaklı iskeletsel Sınıf lll anomaliye sahip 18 yaşındaki erkek bireyin tedavi amacıyla alınmış tomografi görüntüleri, rızası alınarak sonlu elemanlar analizinde model oluşturmak üzere kullanılmıştır. Bu görüntülerden elde edilen kurukafa modellerinden birincisine diş destekli genişletme apareyi olarak çift menteşeli genişletme vidası dijital ortamda yerleştirilmiş ve ardışık aktivasyon deaktivasyon yönteminin uygulanacağı varsayılmıştır. İkinci modele ise dijital ortamda Glassman osteotomisi yapılmış, Dresden distraktörü kullanılarak cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesinin uygulandığı bir senaryo hazırlanmıştır. Dijital ortamda hazırlanan bu iki modele hızlı maksiller genişletme sırasında vidanın 1 tur (0,25 mm) çevrilmesiyle elde edilecek 100 N'luk transvers yönlü kuvvet uygulanmış ve mid-fasiyal bölge kemiklerinde, sirkum-maksiller süturlarda ve dişlerde meydana gelen stres yayılımı ile yer değiştirmeler incelenmiştir. Stres, kuvvetin modellere uygulandığı - genişletme vidalarının yerleştiği - bölgeden çevre yapılara doğru azalarak yayılmıştır. Kemik destekli genişletme modelinde diş destekli genişletme modeline göre dişlerde ve osteotom hatlarının üstünde kalan iskelet yapılarda daha az stres izlenmiştir. Kemik destekli genişletme modelinde maksillanın osteotom hatlarının altında kalan kısmında daha fazla yer değiştirme görülürken diş destekli genişletme modelinde maksillanın çevresindeki iskelet yapılarda daha fazla yer değiştirme izlenmiştir. Her iki modelde de maksiller genişleme, mid-palatal süturun ayrılmasından çok alveolar kemiğin bükülmesiyle gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effects of two different methods and expanders used for maxillary expansion in young adult with maxillary transverse deficiency in mid-facial region by finite element analysis. For this in vitro study, tomography images taken for treatment of an 18-year-old male with a Skeletal Class lll anomaly due to maxillary deficiency were used to construct models for finite element analysis by obtaining consent in Ankara University Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics. In the first of the skull models obtained from these images, a double-hinged expansion screw was placed as a tooth-borne expansion screw in digital media and it was assumed that sequential activation-deactivation method would be applied. In the second model, Glassman osteotomy was performed in digital media and a scenario was prepared in which surgically assisted rapid maxillary expansion was applied using the Dresden distractor. These two models were prepared in digital media and 100 N transverse directional forces were applied by turning the screw 1 turn (0.25 mm) during rapid maxillary expansion and then stress distribution and displacements in mid-facial area bones, circum-maxillary sutures and teeth were investigated. Stress spread from the area where the force is applied to the models - that the expansion screws are located - towards the surrounding structures. Less stress was observed on the teeth and skeletal structures above the osteotome lines in the bone-borne expansion model than in the tooth-borne expansion model. In the bone-borne expansion model, more displacement of the maxilla under the osteotome lines was observed, while in the tooth-borne expansion model, more displacement of the skeletal structures around the maxilla was observed. In both models, maxillary expansion was not achieved by separation of the mid-palatal suture mostly but rather by bending of the alveolar bone.