Simental ırkı sığırlarda stat5a ve MYF5 gen polimorfizmleri ile süt verimi arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between stat5A and MYF5 gene polymorphisms and milk yield in simental cattle breed
- Tez No: 650601
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: MYF5, RFLP, Simental, STAT5A, Süt verimi, Milk yield, MYF5, RFLP, Simmental, STAT5A
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Yapılan bu tezde, Simental ırkı sığırda sinyal dönüştürücü ve transkripsiyon aktivatörü 5A (STAT5A) ve miyojenik faktör (MYF5 ) genleri ile süt verimi arasındaki ilişki Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Restiriksiyon Parçacık Büyüklük Polimorfizmi (PCR-RFLP) yöntemiyle araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Kayseri ili ve civarında süt sığırcılığı yapan işletmelerdeki 202 baş Simental ırkı sağmal inek incelenmiştir. STAT5A-AvaI polimorfizminin belirlenmesi amacıyla yapılan PCR işlemi sonunda elde edilen 215 baz çiftlik PCR ürünleri AvaI restriksiyon enzimi ile kesilmiştir. MYF5-TaqI polimorfizminin belirlenmesi için ise yapılan PCR işlemi sonunda elde 512 bç'lik PCR ürünleri TaqI restriksiyon enzimi ile kesilmiştir. Belirlenen STAT5A-AvaI ve MYF5-TaqI genotipleri ile günlük ve laktasyon süt verimleri arasındaki ilişkinin önem kontrolü Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. STAT5A-AvaI polimorfizmi yönünden incelenen Simental ırkı sığırlarda CC genotipini en yaygın (n=148), TT genotipinin ise en az görülen genotip (n=8) olduğu belirlenmiştir. İncelenen örneklerin STAT5A-AvaI polimorfizmi yönünden Hardy-Weinberg (H-W) dengesinde oldukları gözlenmiştir. MYF5-TaqI polimorfizmi yönünden incelenen Simental ırkı sığırlarda GG genotipinin en sık görülen genotip (n=96) olduğu gözlenmişken, AA genotipin ise incelenen Simental ırkı ineklerde en az görülen genotip olduğu (n=20) belirlenmiştir. MYF5-TaqI polimorfizmi yönünden de incelenen Simental ırkı sığırların H-W dengesinde oldukları gözlenmiştir. Çalışma sonunda incelenen Simental ırkı sağmal ineklerde STAT5A-AvaI polimorfizmi yönünden CT genotipli sığırların hem birinci hemde ikinci laktasyonda diğer genotiplere göre daha yüksek süt verimine sahip oldukları gözlenmiştir. Buna karışın bu çalışmada incelenen Simental ırkı ineklerde MYF5-TaqI polimorfizmi ile günlük ve toplam laktasyon süt verimleri arasında ilişki olmadığı belirlenmiştir. Çalışma sonunda elde edilen verilen göstermiştir ki STAT5A-AvaI polimorfizmi Simental ırkı sığırlarda günlük ve toplam laktasyon süt verimlerinin iyileştirilmesi amacıyla yapılacak ıslah çalışmalarında kullanılabilme potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between the Signal Transducer and Activativator of Transcription 5A (STAT5A) and Myogenic Factor 5 (MYF5) genes and milk yield in Simental cattle breed was investigated by the Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR-RFLP) method. PCR products of 215 bp obtained at the end of the PCR procedure to determine the STAT5A-AvaI polymorphism was cut with AvaI restriction enzyme. In order to determine the MYF5-TaqI polymorphism, 512 bp PCR products were cut with TaqI restriction enzyme. The significance control of the relationship between the determined STAT5A-AvaI and MYF5-TaqI genotypes and daily and lactation milk yields was evaluated with One-Way Variance Analysis (ANOVA). It was determined that the CC genotype was the most common (n=148) and the TT genotype was the least common genotype (n=8) in examined Simental cattle for STAT5A-AvaI polymorphism. It was observed that the samples examined were in Hardy-Weinberg (H-W) equilubrium in terms of STAT5A-AvaI polymorphism. It was observed that the GG genotype was the most common genotype (n=96) in the examined Simental cattle for the MYF5-TaqI polymorphism, whereas the AA genotype was the least common in the examined Simental cattle (n=20). Simental cows, which were also examined in terms of MYF5-TaqI polymorphism, were observed to be in H-W equilubrium. At the end of the study, it was observed that cattle with CT genotype had higher milk yield in both first and second lactates than other genotypes in terms of STAT5A-AvaI polymorphism in Simental cattle. On the other hand, it was determined that there was no relationship between MYF5-TaqI polymorphism and daily and total lactation milk yields in Simental cows studied in this study. The data obtained at the end of the study showed that STAT5A-AvaI polymorphism has the potential to be used in breeding studies to improve daily and collected lactation milk yield in Simental cattle breed.