I. Dünya Savaşı arifesinde ve başlarında Sofya merkezli Türk-Bulgar diyaloğu
Sofia centered Turkish-Bulgarian dialogue on the eve of World War I and at the beginning
- Tez No: 650619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Ü. GÜLSÜM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Türk-Bulgar İlişkileri, Sofya Osmanlı Sefareti, I. Dünya Savaşı
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bulgaristan'ın I. Dünya Savaşı'nda tarafını belirlemesinde esas noktayı Makedonya'daki emelleri belirlemektedir. İki muharip taraftan hangisi Bulgaristan'ın bu maksadını temin ederse, Bulgaristan o taraf lehine harbe girme niyetindeydi. Bulgaristan, Bükreş Antlaşması'ndan sonra Osmanlı Devleti ile iyi münasebette bulunmanın Bulgar millî politikasına uygun olduğunu ve Makedonya'daki menfaatlerini Osmanlı Devleti ve İttifak Devletleri ile beraber hareket ederek elde edeceğini düşünmektedir. Zira II. Balkan Savaşı ile Bulgaristan'ın topraklarının çoğu Yunanistan, Sırbistan ve Romanya'nın eline geçmişti ve bu Balkan devletleri İtilaf Devletleri'ne meyilli idi. İtilaf Devletleri Bulgaristan'ı kendi tarafına çekebilmek için Yunanistan, Sırbistan ve Romanya'dan toprak alıp Bulgaristan'a vermek zorundaydı. İttifak Devletleri'nin karşısında böyle bir engel yoktu ve Bulgaristan'ın istediği topraklar Almanya ve Avusturya-Macaristan'ın düşmanlarının elinde bulunuyordu. Bulgaristan, her iki tarafın ittifak teşebbüslerine rağmen savaşa girmekte acele etmemiş ve en uygun koşulları temin edene kadar tarafsızlığını korumakta ısrar etmiştir. Nitekim Çanakkale Cephesi'nde İngiliz ve Fransızların aldıkları mağlubiyet, Bulgaristan'ın I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletleri safında girmesinde etkili olmuştur. Bulgaristan 1915 yılı Temmuz ayı ortalarında Osmanlı Devleti ile müzakerelere başlamış ve birkaç aylık diplomatik görüşme sonucunda 6 Eylül 1915 tarihinde Osmanlı-Bulgar Hudut Tashihi Antlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma ile Türk-Bulgar sınırı Bulgaristan lehine yeniden düzenlenmiş ve Dimetoka Bulgaristan'a bırakılmıştır. Bu anlaşma ile beraber Almanya, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan arasında bir İttifak ve Muavenet Antlaşması imzalanmıştır. Bulgaristan, imzalamış olduğu bu antlaşmalar ile Sırbistan'a karşı harbe girmeyi kabul etmiş ve I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletleri tarafında dahil olmuştur.
Özet (Çeviri)
The main point of takes a side in the First World War of Bulgaria constitutes its ambitions in Macedonia. Whichever of the two fighting sides ensures Bulgaria of this purpose, Bulgaria intended to go to war in favour of that side. Bulgaria thougt that after the Treaty of Bucharest, good relations with the Ottoman State were by Bulgarian national policy and that it would obtain its interests in Macedonia by acting togerher with the Ottoman State and the Alliance States. Because during the Second Balkan War, most of Bulgaria's territory was captured by Greece, Serbia, and Romania, and these Balkan states were inclined to Entente States. The Entente States had to take territory from Greece, Serbia and Romania and give it to Bulgaria to bring Bulgaria to their side. There was no such obstacle opposite the Alliance States and the territory Bulgaria wanted was in the hands of the enemies of Germany and Austria-Hungary. Bulgaria did not hurry to go to war despite alliance attempts by both parties and insisted on maintaining its neutrality until it provides the most favourable conditions. He defeats that took of the British and French on the Çanakkale Front was effective in Bulgaria's entry into the World War I in side of the Alliance States. Bulgaria started negotiations with the Ottoman State in mid-July 1915 and signed Convention of Sofia on September 6, 1915, after several months of diplomatic negotiations. With this treaty, the Turkish-Bulgarian border was reorganized in favour of Bulgaria and Didymoteicho was left to Bulgaria. After the Convention of Sofia, another treaty of alliance was signed between Germany, Austria-Hungary and Bulgaria. With these treaties that signed, Bulgaria agreed to go to war against Serbia and became involved in the First World War on the side of the Alliance States. Keyswords: Bulgaria, Turkish-Bulgarian Relations, Ottoman Embassy in Sofia, World War I