Sağlıklı bireylerde uyku kalitesi ve uykululuk düzeyinin postural salınım üzerine etkisi
The effect of sleep quality and sleepiness state on postural sway of healthy individuals
- Tez No: 650731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Uyku Kalitesi, Uykuluk, Postural Salınım, Denge, Sleep Quality, Sleepiness, Postural Sway, Balance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yapılan bu çalışma 18-25 yaş arasında sağlıklı gönüllülerin uyku kalitesi ve uyku salınım düzeyleri ile postural denge arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Araştırmaya Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören yaşları 18-25 arası 25 erkek, 25 kadın olmak üzere toplamda 50 gönüllü katıldı. Çalışmadaki gönüllülerin uyku kalitesi ölçümleri için Pittsburgh uyku kalitesi indeksi anketi (PUKİ) ve Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ)kullanıldı. Postural salınım düzeylerini tespit etmek için Biodex Denge Sistemi kullanıldı. Gönüllülerden yalın ayak gözü açık ve gözü kapalı olmak üzere iki farklı paremetrede statik denge değerleri alındı.Elde edilen ham veriler ile SPSS programıyla analizleri yapıldı. Gönüllülerin (Ortalama±SD) değerleri; PUKİ5.07 ± 2.52, EUÖ4.82 ± 3.45, Denge Skoru (Gözler Açık)0.81 ± 0.24, Denge Skoru (Gözler Kapalı)1.17 ± 0.29 ve Denge Skoru (Kombine)0.99 ± 0.23 olarak tespit edilmiştir.PUKİ skorları ile statik denge skorları arasındaki ilişki doğrusal regresyon analizi kullanılarak test edildiğinde; PUKİ ve gözler açık denge skorları (f1,43=2.85, R=0.249), PUKİ ve gözler kapalı denge skorları (f1,43=0.07, R=0.013) ve PUKİ ve gözler açık ve kapalı kombine denge skorları (f1,43=0.66, R=0.124) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür.EUÖ skorları ile statik denge skorları arasındaki ilişki doğrusal regresyon analizi kullanılarak test edildiğinde; EUÖ ve gözler açık denge skorları (f1,43=0.47, R=0.104), EUÖ ve gözler kapalı denge skorları (f1,43=0.44, R=0.101) ve EUÖ ve gözler açık ve kapalı kombine denge skorları (f1,43=0.44, R=0.117) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Gönüllülerin PUKI skorları ile EUÖ skorları arasındaki ilişki doğrusal regresyon analizi ile test edildiğinde (f1,43=5.77, R=0.344) orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, sağlıklı ve uyku yoksunluğuna maruz bırakılmayan gönüllerin uyku kalitesi ve uyku salınım düzeylerinin hem gözü açık hem de gözü kapalı postural denge üzerindeanlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, it was aimed to investigate the relationship between sleep quality and sleepiness state and postural stability of healthy volunteers aged 18-25. A total of 50 volunteers, 25 males and 25 females, between the ages of 18-25, studying at the Faculty of Sport Sciences of Erciyes University, participated in the study. Pittsburgh Sleep Quality Index questionnaire (PSQI) and Epworth Sleepiness Scale (ESS) were used for the sleep quality measurements of the volunteers in the study. Biodex Balance System was used to determine postural stability levels. Static balance values were obtained from the volunteers in two different parameters, with the eyes open and the eyes closed. The raw data obtained were analyzed with the SPSS program. Volunteers (Mean ± SD) values; PSQI was 5.07 ± 2.52, ESS 4.82 ± 3.45, Balance Score (Eyes Open) 0.81 ± 0.24, Balance Score (Eyes Closed) 1.17 ± 0.29 and Balance Score (Combined) as 0.99 ± 0.23. When the relationship between PSQI scores and static balance scores is tested using linear regression analysis; PSQI and eyes-open balance scores (f1.43 = 2.85, R = 0.249), PSQI and eyes-closed balance scores (f1.43 = 0.07, R = 0.013) and PSQI and eyes open and closed balance scores (f1.43 = 0.66, R = 0.124), there was no statistically significant relationship between them. When the relationship between ESS scores and static balance scores is tested using linear regression analysis; ESS and eyes open balance scores (f1.43 = 0.47, R = 0.104), ESS and eyes closed balance scores (f1.43 = 0.44, R = 0.101) and ESS and eyes open and closed combined balance scores (f1.43 = 0.44, R = 0.117) was found to be not statistically significant. When the relationship between the volunteers' PSQI scores and ESS scores was tested by linear regression analysis (f1.43 = 5.77, R = 0.344), a moderately significant relationship was found. As a result, it was observed that the sleep quality and sleepiness levels of healthy volunteers who were not exposed to sleep deprivation were not significantly correlated eyes open and eyes closed condition of postural balance.