2004-2009 yılları arasında hastanemizde izlenen semptomatik sitomegalovirüs enfeksiyonlu olguların değerlendirilmesi
- Tez No: 650909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ATLIHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Semptomatik, konjenital, sitomegalovirüs, infeksiyon, Symptomatic, congenital, cytomegalovirus, infectio
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Sitomegalovirüs CMV enfeksiyonu en sık görülen konjenital enfeksiyondur. Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte, intrauterin olarak maruz kalındığında fetus üzerine ciddi olumsuz etkileri olmaktadır. Çalışmamızda, semptomatik CMV enfeksiyonlu olgularımızı değerlendirdik. Yöntem: Dr. Behçet Uz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Kliniklerine Aralık 2004- Aralık 2009 tarihleri arasında çeşitli nedenlerle yatırılan klinik, laboratuvar ve serolojik incelemeler sonucunda semptomatik CMV enfeksiyonu tanısı almış hastaların yatış dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Olguların verilerine arşiv dosyaları incelenerek ulaşıldı. Tanı; klinik ve laboratuvar olarak CMV enfeksiyonu düşünülen olguların CMV IGM pozitifliği yanı sıra bakılabilen hastalardan CMV DNA PZR ve antijenemi testi pozitifliği ile konuldu. Bulgular: Toplam 40 olguda semptomatik CMV enfeksiyonu belirlendi. Tanılarına göre sınıfladığımızda, %40'ı konjenital CMV, %60'ı edinsel CMV enfeksiyonlu olgulardı. 2004-2009 yılları arasında hastanemizde konjenital semptomatik CMV enfeksiyonu sıklığı %0,1 idi. En sık saptanan muayene bulguları hepatosplenomegali (40%) ve sarılıktı(30%). Konjenital CMV'li olguların prognozlarına baktığımızda, % 37,5 oranında motor mental retardasyon, %25 oranında işitme bozukluğu, %12,5 oranında epilepsi, %12,5 oranında büyüme gelişme geriliği saptandı. Edinsel CMV enfeksiyonlu olgularımızdan pnömoni ve hepatit nedeni ile tedavi alan grupta iyileşme oranları sırasıyla %70 ve %100 idi. Sonuç: CMV enfeksiyonu sıklığımız gelişmekte olan ülkelerle benzer sonuçlar gösteriyordu. Primer ve sekonder immün yetmezlikler ve yenidoğanlara CMV enfeksiyonu açısından daha dikkatli yaklaşmalıyız. Gansiklovir tedavisinin ise seçilmiş olgularda uygulanmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Cytomegalovirus (CMV) infection is the most frequently seen congenital infection. While it is seen in all age groups, it may have some severe negative impacts on the fetus when exposed during intrauterine life. In our study, we evaluated the patients with symptomatic cytomegalovirus infection. Methods: Admission files of 40 patients admitted at Dr. Behcet Uz Children's Hospital between December 2004 and December 2009 for a variety of reasons and diagnosed as CMV infection as a result of clinical and laboratory analyses were investigated retrospectively. Diagnosis of the patients thought to be CMV infection was made based on CMV IGM positivities, and if facilities permitted diagnosis of CMV infection was established with CV DNA-PCR and antigenemia tests. Results: Symptomatic CMV infection was diagnosed in a total of 40 patients. When diagnostic classification was performed, 40% of them had congenital CMV and 60% of them acquired CMV. The frequency of symptomatic congenital CMV infection at our hospital between 2004 -2009 was identified as 0.1 percent. The most frequently detected physical findings were hepatosplenomegaly (40%) and jaundice (30%). When we investigated prognosis of cases with congenital CMV we found motor mental retardation in 37.5%,hearing impairment in 25%, epilepsy in 12.5% and growth retardation 12.5% of the patients. In cases with acquired CMV improvement rates in patients treated for hepatitis and pneumonia were 70% and 100% respectively. Conclusion: The frequency of CMV infection in our study shows similarity with other developing countries. Patients with primary and secondary immunodeficiencies and newborns must be carefully approached. We recommend ganciclovir treatment for the selected cases.