Kanser tedavisi gören yetişkin hastaların acil servise başvuru nedenlerinin incelenmesi
Investigations on the causes of emergency service admissions in adult studies with cancer treatment
- Tez No: 651108
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜKKE KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser, acil servis, semptom, yeniden başvuru, Cancer, emergency service, re-admission, symptom
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, kanser tedavisi gören yetişkin hastaların Acil Servis'e başvuru nedenleri ve sıklığının incelenmesi, sosyodemografik ve tedavi sürecindeki özellikler ile ilişkisi ve başvuruların etkin yönetimi için acil ekibine öneri geliştirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışma, İstanbul'da özel bir sağlık grubuna ait bir sağlık bakım kuruluşunun acil servisine Ocak-Aralık 2015 tarihleri arasında başvuran, kanser tedavisi gören, 18 yaş üzeri, yetişkin hastaların literatür doğrultusunda, araştırmacı tarafından oluşturulan veri toplama formu ile hasta kayıtları incelenerek retrospektif tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Çalışmada elde edilen veriler değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Çalışmada hastaların %50.5'inin (n=260) 61 yaş ve üzerinde, %61'inin (n=314) kadın, %28'inin (n=144) kanser tanısının meme malign neoplazmı, %14.2'sinin (n=73) hastalığının üçüncü evrede, %55.5'inin (n=286) kanser mevcut durumunun metastaz, %99.2'sinin (n=511) kanser tipinin solid olduğu saptandı. Ayrıca hastaların %19.2'sinin (n=99) Aralık ayında, %77.1'inin (n=397) hafta içi, %65.4'ünün (n=337) 08.00-18.00 saatleri arası, %27.8'inin (n=143) halsizlik ve beslenememe nedeniyle başvurduğu; %58.4'ünün (n=301) 1-3 saat arası acil serviste kaldığı, %99.6'sının (n=513) aynı gün içinde 1 kez başvurduğu ve %78.8'inin (n=406) başvuru sonucunda taburcu olduğu saptandı. Bu çalışmanın sonucunda hastaların başvuru nedeni, başvuru sıklığı ve acil serviste kalış süresinin; yaş, cinsiyet, kanser türü, kanser evresi, kanserin mevcut durumu, tedavi şekli, en son tedavi alma zamanı, kronik hastalıkları, kronik hastalığın türü, evde ilaç kullanımı, başvuru zamanı, tetkik yapılma durumu, yapılan tetkikler ve başvuru sonucu ile ilişkisi olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Investigations On The Causes Of Emergency Service Admissions In Adult Studies With Cancer Treatment The purpose of this study was to investigate the causes and frequency of admission to the Emergency Service of the adult patients who received cancer treatment, the relation with the sociodemographic and treatment characteristics and the suggestion to the emergency team for the effective management of these applicants. The study was carried out as a retrospective descriptor by examining patient records and the data collection form prepared by the researcher in accordance with the literature of adult patients over the age of 18 who applied to the emergency service of a health care institution belonging to a private health group in Istanbul between January and December 2015. In evaluating the data obtained in the study, statistical analysis for IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) programs were used. It was found that 50.5% (n=260) of the patients were 61 years old and over, 61% (n=314) were female, 28% (n=144) had breast cancer malignant neoplasm, 14.2% (n=73) were found to be in the third stage, 55.5% (n=286) of the cancer was metastatic, and 99.2% (n=511) of the cancer was solid. As a result of this study it was determined that the reasons for referral of the patients, the frequency of the referral and the duration of the emergency service stay is associated with age, sex, type of cancer, cancer stage, current state of cancer, type of treatment, latest treatment time, chronic diseases, type of chronic illness, use of home medicine, time of application, the status of the examination, the examinations performed and the result of the application.