Çocukluk döneminde maruz kalınan şiddetin flört şiddetine karşı tutum ve benlik saygısı ile ilişkisinin incelenmesi
Studiying of the relationship between the self respect and attitude towards the flirt abuse at childhood of collague students
- Tez No: 651114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı şiddeti, flört şiddeti, benlik saygısı, Childhood violence, dating violence, self-esteem
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada çocukluk döneminde maruz kalınan şiddetin ve flört şiddetinin benlik saygısı ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Konya ilinde bulunan Selçuk Üniversitesi'nde eğitim ve öğrenimine devam eden 462 kişi katılmıştır. Örneklem tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmada çocukluk çağında maruz kalınan şiddeti ölçmek amacıyla“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”, flört şiddetini ölçmek için“Flört Şiddetine Yönelik Tutum Ölçeği”, benlik saygısını ölçmek için ise“Rosenberg Benlik Saygısı Envanteri”kullanılmıştır. Katılımcıların yaş cinsiyet gibi özelliklerini belirlemek adına“Demografik Veri Formu”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler frekans (n), yüzde (%), ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler olarak belirlenmiştir. İki grubun karşılaştırılmasında normal dağılım olmadığı için Spearman Rho korelasyon katsayısı ve Mann Whitney-U, üç ve üstü sayıya sahip grupların analizine ise Kruskal Wallis testi uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık incelenirken tip 1 hata değerinde .05' in altında olması anlamlı kabul olarak edilmiştir- Araştırmanın sonucunda değişkenlerimiz arasında anlamlı ilişki elde edilmiştir. H1 hipotezimiz olan çocukluk çağı travması ile flört şiddeti arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Çocukluk çağı travma puanı arttıkça flört şiddetine yönelik olumlu tutum puanı da artmaktadır Flört şiddeti ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelediğimiz H2 hipotezimiz de kabul edilmiştir. Bu sonuca göre flört şiddetin kabul edip destekleyen kişilerin benlik saygıları düşüktür. Çocukluk çağı travması ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelediğimiz H3 hipotezimizde ise negatif yönlü anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Çocukluk çağında şiddete maruz kalan kişilerin benlik saygısının düştüğü görülmektedir. Elde edilen sonuçlar literatür çerçevesinde tartışılmıştır ve sonuçlar ışığında bu alanda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The focus of this research is to investigate the relationships between violence in childhood and flirting violence and self-esteem. 462 people who have continued to their education and have trained at Selçuk University in Konya Province, participated in this study. In the research,“Childhood Traumas Scale”was used to assess the people's experiences of violence in their childhood. The sampling of this research was established by“ Convenience Sampling Method ”, which is one of the non-random sampling methods. In this study,“Childhood Traumas Questionnaire”was used to measure violence in childhood,“Attitude Scale towards Flirting Violence”was used to measure violence in dating relationships, and“Rosenberg Self-Esteem Scale”was used to measure one's self-esteem. Descriptive statistics were used in the analysis of the obtained data was determined as frequency(n), percentage (%), average, standard deviation, minimum and maximum values. Spearman Rho correlation coefficient and Mann Whitney-U were used while the two groups were compared as there was no normal distribution; Besides, Kruskal Wallis test was applied to the analysis of groups of three and more members. While statistical significance was being examined, Type 1 error value less than 0.5 was considered relevant. The results obtained at the end of this research were discussed within the framework of the literature and in the light of these results, suggestions were made on these issues. As a result of the study, a significant relationship was found between our variables. An uncertain negative relationship was detected between childhood trauma, which is the H1 hypothesis, and the severity of dating. The more childhood trauma score steps up, the more positive attitude score towards dating violence increases. The H2 hypothesis, which examines the relationship between dating intensity and self-esteem, was also approved. According to this result, people who accept and support dating violence have low self-esteem. The H3 hypothesis, where we examined the relationship between childhood trauma and self-esteem, we achieved significant negative results. It is observed that the self-esteem of people who were exposed to violence in childhood is lowered. The results obtained were discussed within the framework of the literature and recommendations were made in the light of the results.