Karanlık üçlü kişilik özellikleri ve çocukluk çağı travmaları ile kadına yönelik şiddet tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Invastigating the relationship between dark triad personality traits and childhood traumas and attitudes to violence against women
  1. Tez No: 801373
  2. Yazar: YASEMİN TÜTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travması, Kadına Yönelik Şiddet, Karanlık Üçlü Kişilik Özellikleri, sexual abuse, violence against women, dark triad personality traits
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, Karanlık Üçlü kişilik özellikleri ve çocukluk çağı travmaları ile kadına yönelik şiddet tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Karanlık Üçlü kişilik özellikleri, birçok anti-sosyal davranışla örtüşmekte, saldırganlıkla ilişkilendirilmektedir. Literatürde erken çocukluk döneminde maruz kalınan kronik ihmal ve istismarın, yetişkinlikte saldırganlık, duygu düzenleme ve dürtü kontrol bozuklukları ile ilişkilendirilmesi, maruz kalınan şiddetin modelleme yöntemiyle öğrenilerek nesilden nesile aktarımı üzerine çalışmalar bulunmaktadır. Çalışmada kadına yönelik şiddet tutumuyla ilişkilendirilen risk faktörlerinin birlikte incelenmesi hedeflenmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu, kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılabilen 18-76 yaş aralığında 308 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmalar Ölçeği, İskebe Kadına Şiddet Tutum Ölçeği ile 97 katılımcı ile yüz yüze çalışılmış, yeterli örneklem sayısına ulaşılamayınca çevrimiçi ortama geçilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için Pearson korelasyon analizi demografik değişkenlere göre ölçek puanlarını kıyaslamak için Bağımsız Gruplar t-testi, yordayıcılık analizi için Basit Doğrusal Regresyon ve Hiyerarşik Regresyon kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre kadına şiddet tutumu ile çocukluk çağı fiziksel istismar, fiziksel ve duygusal ihmal ve Karanlık Üçlü Ölçeği alt boyutu Psikopati ile arasında düşük ve orta düzey pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Cinsiyet değişkenine göre bakıldığında, kadına yönelik şiddet tutumunu açıklamada farklılığın olduğu görülmüştür. Kadın grubunda duygusal istismar alt boyutunun, erkek grubuna bakıldığında, Fiziksel İhmal ve Psikopati alt boyutunun kadına yönelik şiddet tutumunu açıklamada rolünün fazla olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. İSKEBE Kadına Yönelik Şiddet Tutum Ölçeği alt boyutları, Bedene Yönelik Tutumlar ve Kimliğe Yönelik Tutumlarda cinsiyet değişkeni üzerinden kıyaslandığında erkeklerin, kadınlardan yüksek ortalamaya sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Kişilik özellikleri ve çocukluk çağı travmalarının kadına şiddet tutumuyla ilişkisini inceleyen bu çalışmanın, müdahale çalışmalarına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to invastigate the relationship between the Dark Triad personality traits and childhood traumas and the attitude towards violence against women. Dark Triad personality traits overlap with many anti-social behaviors and are associated with aggression. In the literature, there are studies on the association of chronic neglect and abuse in early childhood with aggression, emotion regulation and impulse control disorders in adulthood, and the transmission of violence from generation to generation. In the study, it is aimed to examine together the risk factors associated with the attitude of violence against women. The study group of the research consists of 308 participants between the ages of 18-76, which can be reached by convenience sampling method. Personal Information Form, Abbreviated Dark Triad Scale, Childhood Mental Traumas Scale, Iskebe Violence Against Women Attitude Scale were studied face-to-face with 97 participants, and when the sufficient number of samples could not be reached, the online environment was used. Pearson correlation analysis was used to determine the relationships between variables, Independent Groups t-test was used to compare scale scores according to demographic variables, Simple Linear Regression and Hierarchical Regression were used for predictive analysis. According to the results obtained from the research, a significant correlation was found between the attitude of violence against women and childhood physical abuse, physical and emotional neglect. In the findings, there was no significant correlation between the Dark Triad Personality Traits, Machiavellianism, Narcissism sub-dimensions and the attitude towards violence against women. A low and moderate positive correlation was found between the level of violence against women and the Dark Triad Sub-dimension Psychopathy. Considering the differences by gender, it was seen that the emotional abuse sub-dimension in the women's group had a greater role in explaining the attitude towards violence against women. In the findings, it was determined that the physical neglect and Psychopathy sub-dimension had a greater role in explaining the attitude towards violence against women in the male group. When the sub-dimensions of the İSKEBE Attitudes Against Women Scale, Attitudes Toward the Body and Attitudes Toward Identity were compared over the gender variable, it was found that men had a higher mean than women. This study, which investigates the relationship between personality traits and childhood traumas and attitudes towards violence against women, is expected to contribute to intervention studies.