Tarihi kent dokuların imaj yönetimi: Kastamonu örneği
İmage management of historical urban tissues: Kastamonu example
- Tez No: 651124
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN SIRKINTIOĞLU YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İmaj, kurumsal imaj yönetimi, tarihi kent dokusu. 2019, 84 sayfa, Image, corporate image management, historical urban texture. 2019, 84 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Değişen dünya ile birlikte insanların tarihi kent dokularına karşı bakış açısı olumlu yönde değişmiş, algısı ve farkındalığı artmıştır. İnsanların tarihi kent dokularına karşı değişen algıları sonucunda 21. yüzyılın başından itibaren Kastamonu ilinde bulunan tarihi kent dokularını gün yüzüne çıkarma, koruma ve amacına uygun olarak şehir ekonomisine katkı sağlama çalışmaları başlamıştır. Yapılan çalışmalar Kastamonu tarihi kent dokularının imajını da etkilemiştir. İlgili kurumların bu alanda yaptığı çalışmalarda yönetimsel eksikliklerin ve hataların olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, Kastamonu ilinde bulunan tarihi kent dokularının imaj yönetimi ile ilgili olarak kurumlar tarafından yapılan çalışmaların yanlış yönlerini, doğru yönlerini ve eksik taraflarını durum analizi yaparak ortaya çıkarmaktır. Çalışmada imaj ve kurumsal imaj kavramları teorik olarak açıklanmıştır. Araştırma Kastamonu ili merkezinde bulunan tarihi kent dokularını kapsamaktadır. Bu kapsamda Kastamonu tarihi kent dokularının imaj yönetiminde aktör rol alan kurumların çalışmaları belirtilmiştir. Çalışmada stratejik yönetim araçlarından olan GZFT (SWOT) analizi kullanılmıştır. Analizde kullanılan gerekli verilere kurumların ilgili birimlerinde görevli ve yetkili kişilerle görüşme tekniği kullanılarak ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Kastamonu ilinde tarihi kent dokuları zenginliği mevcut olmasına rağmen yeterince fırsata çevrilemediği gözlemlenmiştir. Bu zenginliğin ulusal ve uluslararası alanda fark edilmesinde, korunmasında, benimsenmesinde, geliştirici projelerin planlanmasında ve uygulanmasında aktör rol üstlenen kurumların imaj yönetimi çalışmalarında bütüncül anlayışının sağlanamadığı ve zayıf kaldığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the changing world, people's perspective towards the historical urban tissues has changed positively and their perception and awareness has increased. As a result of the changing perceptions of the people against the historical urban textures, the works of the city of Kastamonu in the beginning of the 21st century to remove the old city, to protect and protect the city economy in accordance with the purpose of the work has started. These studies also affected the image of Kastamonu historical city textures. Administrative deficiencies and errors have been observed in the studies of related institutions in this field. The main purpose of this study is to reveal the wrong aspects of the studies done by the institutions regarding the image management of the historical city tissues in the Kastamonu province, by making the correct aspects and the situation analysis of the missing directions. In the study, the concepts of image and corporate image are explained theoretically. The research covers the historical city textures in the center of Kastamonu province. In this context, the studies of the institutions taking role in the image management of the historical city tissues of Kastamonu are mentioned. SWOT analysis, one of the strategic management tools, was used in the study. The data used in the analysis were obtained by using the interview technique with the authorized and authorized persons in the relevant units of the institutions. According to the findings of the research, it is observed that the city of Kastamonu has not been turned into sufficient opportunity despite the fact that there is a wealth of historical city textures. It is evaluated that the institutions that play an important role in the recognition, protection, adoption, planning and implementation of development projects in the national and international fields cannot be provided and weak in image management studies.