Ahmed Arif'in şiirlerinde üslup
Wording in Ahmed Arif's poems
  1. Tez No: 651125
  2. Yazar: BARIŞ ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHAP BULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri, Toplumcu Gerçekçi Şiir, Kırk Kuşağı, Ahmed Arif, Üslup, Poem, the Republic Period Turkish Poem, Socialist Realist Poem, Forty Generation, Ahmed Arif, Wording
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Kırk Kuşağı ve Toplumcu Gerçekçi şiirin önemli temsilcilerinden biri olan Ahmed Arif, şiirlerinde halkının duygu ve düşüncelerini sevgi ve umutla yoğurarak yine halkının söylemiyle samimi bir şekilde işlemiş, böylelikle Türk şiirinde müstesna bir yer edinmiştir. Titiz tavrından dolayı az ve öz yazma düsturu ile hareket ettiğinden hayatta iken yazdığı tek kitabı olan“Hasretinden Prangalar Eskittim”kitabında yer alan 19 şiiri ile kendi özgün çizgisini oluşturmuş, kendi döneminden günümüze kadar hem halk hem de sanat camiası tarafından ilgi gören, sevilen ve çok okunan bir şair olmayı başarmıştır. Bu yönüyle, Ahmed Arif'in şiirlerinin iyi ve doğru anlaşılması, Kırk Kuşağı ve Toplumcu Gerçekçi şiir ve hatta Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin tam ve doğru anlaşılması için büyük önem arz eder. Bu çalışmada Ahmed Arif'in hayatta iken yazdığı tek kitabı olan“Hasretinden Prangalar Eskittim”kitabında yer alan 19 şiiri, kapsam olarak makro üslup inceleme yöntemiyle; muhteva olarak ise tasvirî üslup inceleme yöntemiyle incelenmiştir. Söz konusu şiirler öncelikle dil, muhteva ve sanat bakımından olmak üzere üç farklı açıdan; daha sonra bunlarda kendi içlerinde alt gruplara ayrılarak en ince ayrıntılarına kadar mercek altına alınmıştır. Dil açısından ses, kelime, kelime grubu, cümle ve genel dil kullanımı; yapı, nicelik ve nitelik bakımından; sanat açısından şekil, ritim, ahenk, edebî sanatlar, bağdaştırma ve sapmalar bakımından; muhteva açısından konu, tema, imge, motif ve çağrışımlar bakımından ele alınmış, şiirlerinde işlenen konuların şairin hayatındaki olaylarla bağlantısı üzerinde durulmuştur. Böylece Ahmed Arif'in şiirinin, dolayısıyla da Kırk Kuşağı, Toplumcu Gerçekçi şiir ve hatta kısmen de olsa Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin anlaşılması ve anlatılmasına katkıda bulunulmaya çalışılmış ve bu alanda yapılacak yeni çalışmalara kaynaklık etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ahmed Arif, is important representative of forty- generation and socialist realist poem, sincerely treats emotions and idea of the public by kneading with like and hope, hence he has exceptional place in Turkish poem. Because of his meticulous attitude, he moves at short and concise writing manner, when he is alive, he writes only“Hasretinden prangalar Eskittim”that includes 19 poems, in that he creates his own original view, from his time to now, he succeeds to be a good poet who is liked, drew interest, read much by both the public and art community. Because of that reason, true understanding of Ahmed Arif's poems are very important to properly understand forty-generation, socaialist realist and also the republic period Turkish poems. In this study,“Hasretinden Prangalar Eskittim”, includes 19 poems, which is ahmed arif's only book, is analyzed with; as scope, macro style examination method, as content, method of depiction style analyzing. First of all, the poems are examined with three different angles such as language, content and art; then all of them are particularly examined by dividing into subgroup within themselves. In terms of language, sound, word, word group, sentence and general language use; structure, in terms of quality and quantity; in terms of art, shape, rythym, harmony; in terms of matching and deviations; in terms of content, subject, theme, image, motif and in term of connotation are discussed, the connection between the subject which he uses in his poems and events in his life is dwell on. Thus, it is aimed to contribute to understand Ahmed arif poem, forty generation, sociaslist realist, also partially the Republic Period Turkish poem and be source for researcing on this area.