Düzenli egzersiz yapan ve yapmayan polis memurlarının aleksitimi, öfke ifade tarzları ve karar verme stillerinin karşılaştırılması
A comparison of alexithymia, anger expression styles and decision making styles of police officers WHO exercise regularly and WHO do not exercise
- Tez No: 651197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Polis, Aleksitimi, Öfke, Karar Verme, Exercise, Police, Alexithymia, Anger, Decision Making
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı, düzenli egzersiz yapan ve egzersiz yapmayan polis memurlarının aleksitimi düzeyleri, sürekli öfke düzeyleri, öfke ifade tarzları ve karar verme stillerini karşılaştırmaktır. Araştırma modeli olarak betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunu Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü' ne bağlı çeşitli birimlerde görevli, düzenli egzersiz yapan 70 polis memuru ile egzersiz yapmayan 70 polis memuru olmak üzere toplam 140 polis memuru oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Toronto Aleksitimi Ölçeği”,“Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği”,“Melbourne Karar Verme Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Ölçekler ve alt boyutlarından elde edilen puanlar normal dağılıma uygun olduğu için verilerin analizinde parametrik testler uygulanmıştır. İkili karşılaştırmalarda, t-testi; çoklu karşılaştırmalarda, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Ölçekler ve alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirleyebilmek için ise Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda polis memurlarının düzenli egzersiz yapma durumlarına göre, erteleyici karar verme stili, duyguları tanımada güçlük, duyguları söze dökmede güçlük ve aleksitimi düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Kişisel özelliklere göre ise aleksitimi, öfke ifade tarzları ve karar verme stillerinde bazı değişkenlere göre anlamlı farklılık bulunurken bazı değişkenlere göre ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Polis memurlarının aleksitimi, öfke ifade tarzları ve karar verme stilleri arasındaki korelasyon analizi sonucunda da negatif ve pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to compare the alexithymia levels , continuous anger levels ,anger expression styles and decision making styles of police officers engaging in regular exercise and who do not exercise. As research model the descriptive survey method has been used. The research group consists of a total of 140 police officers employed at various units of Kayseri Provincial Security Directorate , including 70 police officers who regularly exercise, and 70 police officers who do not exercise.“Toronto Alexithymia Scale”,“Continuous Anger, Anger- Style Scale”,“Melbourne Decision-Making Scale”and“Personal Information Form”developed by the researcher have been used as data collection tools. Parametric tests were used in the analysis of the data since the scores obtained from the scales and its sub-dimensions are suitable for normal distribution. In binary comparisons, t-test; In multiple comparisons, one-way analysis of variance (ANOVA) test was used. Pearson Correlation Analysis has been used to determine the relationship between the scales and their sub-dimensions. As a result of the statistical analysis regarding to the police officers' regular exercise status; a significant difference has been detected among police officers' suspensive decision making styles, difficulty in recognizing their feelings, difficulty in expressing emotions and alexithymia levels. According to personal characteristics, significant differences are found out within alexithymia, anger expression styles and decision-making styles compared to certain variables, while there has not been a remarkable difference with regard to some other variables. In consequence of the correlation analysis , negative and positive relations have also been detected between alexithymia, anger expression styles and decision making styles of police officers.