A Portfolio selection methodology combinig single-index model and price-earnigs ratios: An Implemetation on Istanbul Stock Exchange
Tek endeks modeli ile fiyat-kazanç oranlarını birleştiren portföy seçimi metodolojisi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında uygulanması
- Tez No: 65130
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVİD PİNHAS
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Tek endeks modeli, fiyat-kazanç modeli, hisse senedi-hazine bonosu portföyü, Single-index model, price-earnings ratio, stock-bond portfolios
 - Yıl: 1997
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Bu tezde bir portföy oluşturma modeli geliştirilmiş ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (IMKB) test edilmiştir. Bu model literatürdeki tek endeksli model ile fiyat- kazanç oranlarının bir kombinasyonundan oluşmuştur. Bu model ve varyasyonlarının geçerliliğini test etmek için bir takım senaryolar geliştirilmiş ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan alman datalar üzerinde test edilmiştir. Bu senaryoların test edilmesi sonucu elde edilen gerililer göz önünde bulundurularak“efficient frontier”üzerinde minimum varyans portföyü ile maksimum getiri portföyü arasında bir optimal portföy oluşturan yeni bir model önerilmiştir. Her yatırımcı aynı portföyü tercih etmeyeceğine göre yatırımcının risk ve getiri kombinasyonuna uyan bir portföy, hisse senedi portföyü ile hazine bonosunun uygun bir oranda birleştirilmesi sonucu elde edilecektir. Böylece, özet olarak diyebiliriz ki farklı portföy seçim kriterleri ve“utility”teorisi göz önünde bulundurularak yeni bir portföy seçim modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The aim of this study is to develop a model and implement it to Istanbul Stock Exchange (ISE) Market. This model is the combination of single-index model with the price-earnings ratios. Several scenarios are developed to check the validity of the model and variations of this model are compared considering historical data obtained from Istanbul Stock Exchange (ISE) Market. Considering the results obtained from these scenarios, a new heuristic is proposed that will find the optimal portfolio on the efficient frontier lying between the minimum variance portfolio and the maximum return portfolio. Since not every investor will prefer the same portfolio, different combinations of stock and bond portfolios will be recommended to find the appropriate one to suit the investor's risk preference. So, as a summary a portfolio selection heuristic is formed considering different portfolio selection approaches and the utility theory.