Farklı yaş gruplarındaki sağlıklı geriatrik bireylerde dual-task performansının karşılaştırılması
Comparison of dual-task performance of healthy geriatric individuals from different age groups
  1. Tez No: 651337
  2. Yazar: YASEMİN MARTİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFEGÜL TAŞKIRAN, PROF. DR. FİLİZ ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İkili görev, Motor performans, Kognitif durum, Dual-task, Motor performance, Cognitive status
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yaşlanma hayat boyunca insanın doğumundan itibaren çocukluk, erişkinlik süreci ile ilerleyen, bireyin fiziksel ve mental açıdan bağımsızlığının azaldığı; beraberinde kas-iskelet sistemi, kognitif ve motor performansında negatif yönde oluşan yapısal ve işlevsel değişikliklerin tümüdür. Bu çalışmanın amacı farklı yaş gruplarında ki sağlıklı geriatrik bireylerde dual-task performansının karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda çalışmaya katılmayı kabul eden, 65-75 yaş aralığında 51 geriatrik birey (Grup 1) ve 76-85 yaş arası 51 geriatrik birey (Grup 2) olmak üzere toplam 102 sağlıklı geriatrik bireyler değerlendirilmiştir. Motor performansı değerlendirmek için; otur-kalk testi, Süreli kalk yürü testi, 10 metre yürüme testleri ve kognitif durum için Montreal Bilişsel Değerlendirme testi uygulandı. İkili görev performansları; motor-motor ve motor-kognitif performans olarak değerlendirildi. İkili görev sırasında bireylerin ne kadar zorlandıklarını belirlemek amacıyla Dual Task Anketi kullanıldı. Grup 1'in yaş ortalaması 68.51±3.24 yıl ve Grup 2'nin yaş ortalaması 80.86±3.24 yıldır. Gruplar motor performans testleri; otur-kalk testi, Süreli kalk yürü testi ve 10 metre yürüme testleri açısından karşılaştırıldığı zaman iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0.000). Kogninif fonksiyon açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardır (p=0.001). Her iki grupta ikili görev performansları karşılaştırıldığında; motor-motor ikili görevi ve motor-kognitif ikili görevi tamamlama süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0.000). İkili görev performansları açısından gruplar karşılaştırıldığında; motor-motor dual task performansı arasında farklılık bulunmazken (p=0.791), motor kognitif dual task performansı arasında farklılık bulunmuştur (p=0.044). Dual task anketi sonuçları gruplar arasında karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0.000). Bu çalışmanın sonucunda; yaşın ilerlemesi ile beraber ortaya çıkan fiziksel ve kognitif fonksiyonlardaki azalmaya paralel olarak geriatrik bireylerde dual task performanslarında da azalma görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aging is the combination of structural and functional changes which starts from the birth of an individual and continues during childhood and adulthood, causing negative changes in the musculoskeletal system, cognitive and motor performance. The purpose of this study is the comparison of the dual-task performance between healthy geriatric individuals from different age groups. In this study we examined, 51 geriatric individuals between the ages of 65-75 (Group 1) and 51 geriatric individuals between the ages of 76-85 (Group 2) who agreed to participate (A total of 102 healthy geriatric individuals). To evaluate the motor performance we applied, the 30-second chair stand test, the timed up&go test, and the 10 meter walk test. For the cognitive evaluation, we applied Montreal Cognitive Assessment test. Dual-task performances were evaluated as motor-motor and motor-cognitive performance results. A Dual-task survey was also conducted to measure the difficulty of the tests. The average age for Group 1 was 68.51±3.24 and the average age for Group 2 was 80,86±3,24. In respect to motor performance test results, including the 30-second chair stand test, the timed up&go test, and the 10 meter walk test, there was a statistically significant difference between the two groups (p=0.000). The results also showed a statistically significant difference between the two groups' cognitive functions (p=0.001). We found statistically significant results for the time required to finish the task, when we compared dual-task performances (motor-motor dual-task and motor-cognitive dual-task, (p=0.001). While there wasn't a significant difference in motor-motor dual-task performance (p=0.791), there was significant difference in motor-cognitive dual-task performance (p=0.044). We found statistical significance when we compared dual-task survey results between groups (p=0.000). This study observed decrease in dual-task performances in geriatric individuals who experience decrease in physical and cognitive functions as they age.