İşletmelerde personel seçimini etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik bir nitel araştırma : Gaziantep örneği
A qualitative research on determining factors affecting personnel selection in businesses: The case of Gaziantep
- Tez No: 651499
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Personel kavramı, Personel seçim, Personel seçim süreci, Uyum kavramı, Personnel concept, Staff selection, Staff selection process, Compliance concept
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Günümüz dünyasında, teknolojinin gelişmesi ve beraberinde küreselleşmenin olması işletmeleri insan kaynağına yönlendirmiştir. İnsan kaynağı işletmelerin yaşam sürekliliğinde ve rakiplerine karşı üstünlük sağlamada önemli rol almaktadır. İşletme için değerli olan insan kaynağının işe alımında birçok faktör etkili olmaktadır. İşletmelerde personel seçim sürecini ve personel seçimini etkileyen faktörlerin neler olduğunu, faktörlerin sektöre ve yöneticiye göre farklılık gösterdiğini belirtmek amacıyla“İşletmelerde personel seçimini etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik nitel bir araştırma”yapılmıştır. Çalışma Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren halı firmaları ile market zincirlerine uygulanmıştır. Verilerin elde edilmesinde 31 kişi ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Görüşmelerde elde edilen verilerin analizinde MAXQDA programından yararlanılmıştır. Bu çalışma ile işletmelerde personel seçimini etkileyen dört faktör elde edilmiştir. Bu faktörler; aday ile ilgili faktörler, yasal faktörler, işletmeye bağlı faktörler ve işin özelliğine bağlı faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the development of technology and accompanying globalization have directed businesses to human resources. Human resources play an important role in the life continuity of businesses and in gaining superiority against their competitors. Many factors affect the recruitment of human resources that are valuable for the business. A qualitative research was conducted to determine the factors affecting the personnel selection process and personnel selection in enterprises, and the factors affecting personnel selection in the enterprises, in order to indicate that these factors change according to the sector, region and time. The study was applied to market chains with carpet companies operating in Gaziantep Organized Industrial Zone. 31 people were interviewed face to face in obtaining the data. MAXQDA program was used in the analysis of the data obtained during the interviews. With this study, four factors affecting the selection of personnel in enterprises were obtained. These factors are; candidate-related factors, legal factors, business-related factors and job-specific factors.