Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler arasında duygu düzenleme, anne-baba tutumu ve sınav kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between emotion regulation, parental attitude, and exam anxiety among students preparing for university exam
  1. Tez No: 651498
  2. Yazar: MELİKE KARAÇOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SÜTÇİGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne-baba tutumu, duygu düzenleme, sınav kaygısı, lise son sınıf öğrencileri, Parental attitude, emotion regulation, exam anxiety, senior high school students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler arasında duygu düzenleme, anne-baba tutumu ve sınav kaygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini 209'u kız, 188'i erkeklerden oluşan 397 lise son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada demografik bilgiler formu, Westside Sınav Kaygısı Ölçeği, Ergenler için Duygu Düzenleme Ölçeği (EİDDÖ) ve Anne-Baba Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler üzerinde, sınav kaygısı, duygu düzenleme ve anne-baba tutumlarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakmak için bağımsız gruplar t-testi; anne ve baba eğitim düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakmak için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA sonrası belirlenen anlamlı farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analiz tekniklerine geçilmiştir. Varyansların homojen olduğu durumlarda kullanılan Scheffe çoklu karşılaştırma tekniği kullanılmıştır. Sınav kaygısı, duygu düzenleme ve anne-baba tutumu arasındaki ilişkiyi belirlemek üzere Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi yapılmıştır. Son olarak, anne-baba tutumu ile duygu düzenleme ölçeği puanlarının sınav kaygısı yordama düzeyi puanlarını belirlemek üzere Aşamalı Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was aimed to examine the relationship between emotion regulation, parental attitude and exam anxiety among students preparing for university exam. The sample of the study consists of 397 high school senior students, 209 of whom are girls and 188 of them are boys. In the study, demographic information form, Westside Exam Anxiety Scale, Emotional Regulation Scale for Adolescents and Parenting Attitude Scale were used. Independent groups t-test on the data obtained in the study to see whether test anxiety, emotion regulation and parental attitudes differ according to gender; One-way analysis of variance (ANOVA) was used to see if it differentiates according to the education level of the mother and father. Complementary post-hoc analysis techniques were used to determine from which groups the significant difference determined after ANOVA originated. Scheffe multiple comparison technique used in cases where variances are homogeneous. Pearson Product Moment Correlation Analysis was conducted to determine the relationship between exam anxiety, emotion regulation and parental attitude. Finally, Progressive Regression Analysis was carried out to determine the scores of the test anxiety predictive level of parental attitude and emotion regulation scale scores. Findings obtained as a result of the research are discussed in the light of the literature.