The relationship of narcissism with emotional childhood trauma and separation-individuation and the mediating role of mentalization
Narsisizmin duygusal çocukluk travması ve ayrışma-bireyleşme ile ilişkisi ve zihinselleştirmenin aracı rolü
- Tez No: 651518
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV ÇAVDAR SİDERİS, DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZGE ÜSTÜNEL BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Büyüklenmeci narsisizm, kırılgan narsisizm, ayrışma-bireyleşme, çocukluk travması, zihinselleştirme, Grandiose narcissism, vulnerable narcissism, separation-individuation, emotional childhood trauma, mentalization
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Patolojik narsisizm, benlik saygısında bozulma, onay ve onaylama için dış dünyaya bağımlılık olarak tanımlanır. Psikanalitik literatürde narsizizm kavramı büyüklenmeci ve kırılgan olarak iki farklı kategoride ele alınmıştır. Büyüklenmeci narsisizm; kendisinin önemine dair büyüklenmeci bir duyguya sahip olmak, saldırgan ve kibirli davranışlar, başkalarının ihtiyaç ve tepkilerinin farkında olmama, empati eksikliği gibi özelliklerle nitelendirilmiştir. Kırılgan narsisizm ise aşağılık duyguları, çekingenlik, başkalarının tepki ve eleştirilerine aşırı duyarlılık gibi özellikle nitelendirilmiştir. Psikanalitik literatürde, erken nesne ilişkilerinin niteliği ve ayrışma-bireyleşme sürecindeki deneyimlerin, benlik ve narsisizmin gelişimindeki önemi sıklıkla ele alınmıştır. Çocukluk travması ve ayrışma-bireyleşme sürecindeki sorunların narsisizm ile ilişkisi üzerine birçok teori ve klinik gözlem olsa da bu konuda deneysel çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı geç ergenlikte, narsisizm ile duygusal çocukluk travması ve ayrışma-bireyleşme arasındaki ilişkiyi ve zihinselleştirmenin aracı rolünü incelemektedir. Verileri toplamak için çevrimiçi anket kullanılmıştır. Araştırmaya 18-22 yaş arası toplam 286 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırmada; Demografik Bilgi Formu, Beş Faktörlü Narsisizm Envanteri Kısa Formu, Çocukluk Çağı Travma Ölçeğinin duygusal istismar ve duygusal ihmal alt ölçekleri ile Yansıtıcı İşleyiş Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Sonuçlar, büyüklenmeci narsisizm ile reddedilme beklentisi ve kısıtlanma kaygısı arasında pozitif korelasyon bulmuştur. Kırılgan narsisizm ile ayrılık kaygısı, kısıtlanma kaygısı, reddedilme beklentisi, duygusal istismar ve duygusal ihmal arasında da pozitif korelasyon bulunmuştur. Regresyon analizleri sonucunda kırılgan narsisizm skorunu, ayrılık kaygısı, hipomentalizasyon ve reddedilme beklentisi arasındaki etkileşim, kadın olmak ve duygusal istismarın yordadığı gözlemlenmiştir. Büyüklenmeci narsisizm skorunu ise reddedilme beklentisi ve erkek olmanın yordadığı gözlemlenmiştir. Sonuçlar, kırılgan narsisizm ile reddedilme beklentisi arasındaki ilişkide belirsizliğin arabulucu rolünü desteklemiştir. Bu araştırmanın sonuçları temel olarak psikodinamik ve psikanalitik teoriye ve klinik gözlemlere dayanan mevcut literatüre dayanarak tartışılmıştır. Bu çalışma, duygusal çocukluk travması, ayrışma-bireyleşme sorunları ve narsisizm arasındaki ilişki ve zihinselleştirmenin aracı rolü hakkında önbulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pathological narcissism refers to the disturbance of self-esteem and dependence on the outside world for approval and affirmation. In psychoanalytic literature, narcissism has been discussed in two categories as grandiose and vulnerable narcissism. Grandiose narcissism is characterized by the grandiose sense of self-importance, aggressive and arrogant behaviors, lack of awareness of needs and reactions of others, and lack of empathy. Vulnerable narcissism is characterized by the sense of inferiority, inhibition, sensitivity to others' reactions, and criticism. The importance of the quality of early object relations and experiences in separation-individuation process for the development of self and narcissism has been widely discussed in psychoanalytic literature. There are many theories and clinical observations about the relationship of narcissism with emotional childhood trauma and separation-individuation process, but there has been limited empirical research. The purpose of this study is to examine the relationship of grandiose and vulnerable narcissism with emotional trauma and separation-individuation in late adolescence, and the mediating role of mentalization. An online survey was used to collect data. Total number of 286 participants between ages of 18 to 22 were included in the study. The instruments used in the study were Demographic Information Form, The Short Form of the Five-Factor Narcissism Inventory (FFNI-SF), emotional abuse and emotional neglect subscales of Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-SF), The Separation Individuation Test of Adolescence (SITA) and The Short Form of Reflective Functioning Questionnaire (RFQ). The results showed positive correlations of grandiose narcissism with rejection expectancy and engulfment anxiety. Also, positive correlations of vulnerable narcissism with separation anxiety, engulfment anxiety, rejection expectancy, emotional abuse, and emotional neglect were found. The result of regression analyses showed that separation anxiety, the interaction between uncertainty and rejection expectancy, being a woman, and emotional abuse predict vulnerable narcissism, while rejection expectancy and being a man predict grandiose narcissism. The results supported the mediating role of uncertainty for the relationship between vulnerable narcissism and rejection expectancy. The results were discussed in regard to the existing literature which mainly based on psychodynamic and psychoanalytic theory. The results of this study provide preliminary findings on the relationship between emotional childhood trauma, separation-individuation problems and narcissism and also the mediating role of mentalization.