Diz osteoartritli hastalarda hyalüronik asit ve trombositten zengin plazma etkinliği: Fonksiyon, yaşam kalitesi ve manyetik rezonans
Hyaluronic acid in patients with knee osteoarthplasma rich in thrombosite: Function, quality of life and magnetic resonance
- Tez No: 651594
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE FÜSUN TORAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hyaluronic Acid, Knee Osteoarthritis, Magnetic Resonance Imaging, Platelet Rich Plasma
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Diz osteoartritinde (OA), Trombositten Zengin Plazma (PRP) ve Hyalüronik Asit (HA) enjeksiyonlarının, ağrı, fiziksel fonksiyon, yaşam kalitesi ve kıkırdak kalitesi üzerine etkilerini karşılaştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya alınan 50-70 yaş arası, sedanter, Amerikan Romatoloji Derneği (ACR) tanı kriterlerine göre diz OA tanısı olan, unilateral Kelgren Lawrence evre 2-3 şiddetindeki hastalar, OA şiddeti ve yaşa göre tabakalandı ve PRP grubu (Grup 1) ve HA grubu (Grup 2) olarak gruplandı. Hastalara 1 ay arayla 2 doz intraartiküler PRP ve HA enjeksiyonu uygulandı. Sonuç ölçütleri olarak seçilen, beden kompozisyonu [beden ağırlığı, % yağ, kas kütlesi, beden kütle indeksi (BKİ)], fiziksel fonksiyon (6 dak yürüme, merdiven inme/çıkma, zamanlı kalk git, 30 saniye otur kalk), 600/s ve 1800/s hızda izokinetik konsantrik diz fleksör/ekstensör kuvvet, istirahat ve aktivite Vizüel Analog Skala (VAS), WOMAC, Nottingham Sağlık Profili (NHP) test ve ölçümleri başlangıçta, 1. ay, 3. ay, 6. ay, 9. ay ve 12. ayda değerlendirildi. Hasta memnuniyeti 1. ay, 3. ay, 6. ay, 9. ay ve 12. ayda değerlendirildi. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile WORMS puan hesaplaması başlangıç ve 12. ayda yapıldı. Bulgular: Grup 1'de 43 (37 kadın, 6 erkek) hasta, Grup 2'de 41 (35 kadın, 6 erkek) hasta çalışmayı tamamladı. Her iki grupta da 12 aylık zaman süresinde BKİ, % yağ, merdiven inme/çıkma, zamanlı kalk git, otur kalk, 6 dak, 600/s hızdaki pik work dışındaki izokinetik kuvvet, VAS, WOMAC ağrı, tutukluk, fonksiyon, toplam, NHP ağrı, duygu, uyku ve toplam puanlarında gelişme saptandı (p0.008) WORMS puanı yönünden grup farkı belirlenmedi (p>0.025). Sonuç: Diz OA'da intraartiküler PRP ve HA enjeksiyonunun, beden kompozisyonu, fiziksel fonksiyon, kuvvet, ağrı, yaşam kalitesi ve WORMS puanı yönünden benzer etkiye sahip olduğu saptanmıştır
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the effects of Platelet Rich Plasma (PRP) and Hyaluronic Acid (HA) injections on pain, physical function, quality of life and cartilage quality in knee osteoarthritis (OA). Materials and Methods: Patients aged 50-70 years, sedentary, diagnosed with knee OA according to the American College of Rheumatology (ACR) diagnostic criteria, unilateral Kelgren Lawrence stage 2-3, were stratified according to OA severity and age, and the PRP group (Group 1) and HA group (Group 2). Body composition [body weight, % fat, muscle mass, body mass index (BMI)], physical function (6 min walk, stair climb / climb, timed to go, sit for 30 seconds), 600 / h and 1800 / s velocity isokinetic concentric knee flexor / extensor force, rest and activity Visual Analogue Scale (VAS), WOMAC, Nottingham Health Profile (NHP) tests and measurements was evaluated at the beginning, 1st month, 3rd month, 6th month, 9th month and in the 12th month. Patient satisfaction was evaluated at the 1st, 3rd, 6th, 9th and 12th months. WORMS score calculation with Magnetic Resonance Imaging (MRI) was done at the beginning and 12 months. Results: 43 (37 females, 6 males) patients in Group 1 and 41 (35 females, 6 males) patients in Group 2 completed the study. In both of the groups, BMI, % fat, time of stair ascend/descend, timed get up, sit up, 6 min, isokinetic strength other than peak work at 600 / s, VAS, WOMAC pain, stiffness, function and total scores, NHP pain, feeling, sleep and total scores improved with time (p0.008) and WORMS score (p>0.025). Conclusion: Intra-articular PRP and HA injection in knee OA were found to have a similar effect on body composition, physical function, strength, pain, quality of life and WORMS score.