Patent duktus arteriosus nedeniyle tedavi uygulanmış preterm bebeklerde ibuprofen ve parasetamol tedavilerinin etkinliğinin ve tedavi zamanlamasının neonatal sonuçlara etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of ibuprofen and paresetamol treatments on neonatal outcomes and the treatment timing in preterm babies treated for patent ductus arteriosus
  1. Tez No: 651599
  2. Yazar: AYŞE ERDOĞAN TOKER
  3. Danışmanlar: UZMAN MUSTAFA KURTHAN MERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Patent duktus arteriozus, preterm, ibuprofen, parasetamol, Patent ductus arteriosus, preterm, ibuprofen, paracetamol
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Preterm bebeklerde patent duktus arteriosus (PDA) sık görülen bir konjenital kalp hastalığıdır. PDA'nın mortalite ve morbiditeyi artırdığı bilinen bir gerçektir. PDA tedavisinde medikal tedavi, cerrahi tedavi ve konservatif tedavi temel yaklaşımlardır. Bizim çalışmamızda; 32 gestasyon haftasından önce doğmuş hemodinamik olarak anlamlı PDA saptanan preterm bebeklerde PDA'nın medikal tedavisinde ibuprofen ve parasetamolun etkinliğinin ve tedavi zamanlamasını neonatal sonuçlara etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya 01 Ekim 2017-31 Aralık 2019 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatarak tedavi gören 240-316 gestasyon haftası arasında doğmuş ve hemodinamik olarak anlamlı PDA saptanmış preterm bebekler dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların PDA tedavisi primer ilaç olarak ibuprofen idi, parasetamol alan hastalar ise kontrendikasyon varlığı nedeniyle ibuprofen alamayan hastalardan oluşmaktaydı. Çalışmaya dahil edilen bebeklerin prenatal-natal özellikler, mayi, nutrisyon, mekanik ventilatör durumları, PDA tedavi ayrıntıları, PDA'nın birincil sonucu olarak; taburculukta PDA, reopening ve ligasyon durumları ile ikincil sonuç olarak; respiratuar distress (RDS), bronkopulmoner displazi (BPD), nekrotizan enterokolit (NEK), prematüre retinopatisi (ROP), intraventriküler hemoraji (IVH), sepsis, exitus ve exitus/BPD durumları kayıt altına alındı. Hastaların bu özellikleri parasetamol ve ibuprofen alan hasta grupları ve tedaviyi ilk 3 gün ve postnatal 3 gün sonrasında alan hasta grupları arasında karşılaştırıldı. Bu çalışma retrospektif ve tek merkezli olarak planlandı. İstatistiksel analiz SPSS version 20.0 ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 75 prematüre bebeğin gestasyon yaşı ortalama 27,2±2,5 hafta ve doğum ağırlığı ortalama 938,4±311 gram idi. 38 hasta ibuprofen, 37 hasta parasetamol tedavisi aldı. Her iki grubun prenatal özellikleri ve postnatal demografik verileri benzerdi. Parasetamol alan grupta ileri evre IVH ve taburculukta ince PDA oranı ibuprofen alan gruba göre daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,007 ve p=0,01). Taburculukta hemodinamik anlamlı PDA, reopening ve PDA ligasyonu açısından iki grup arasında fark yoktu. İbuprofen alan 5 (%13) hastada tedaviye bağlı yan etki gözlendi. Yan etki olarak 2 hastada intrakranial kanama, 1 hastada intestinal perforasyon, 1 hastada intestinal kanama, 1 hastada trombositopeni görüldü. Parasetamol alan gruptaki hastalarda yan etki gelişmedi. Erken tedavi grubuna (3 gün) 32 hasta alındı. Erken ve geç tedavi gruplarında birincil ve ikincil sonuçlar açısından ileri evre İVH dışında fark gözlenmedi. Erken tedavi grubunda evre 3-4 IVH, geç tedavi grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulundu (p=0,001). Sonuç: Çalışmamızda PDA medikal tedavisinde parasetamol alan grupta ileri evre IVH ve taburculukta ince PDA ibuprofen grubuna göre daha yüksek oranda gözlendi. İVH'nin yüksek olması parasetomal tedavisiyle ilişkili olarak değil parasetamol grubunda ibuprofen kontrendikasyonu olarak İVH varlığının yüksek olması olarak değerlendirildi. Parasetamol alan grupta yan etki, ibuprofen alan gruba göre daha az görüldü. Erken tedavi grubunda ileri evre IVH daha yüksek gözlenirken, diğer morbiditeler ve mortalite açısından anlamlı fark gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Objective: Patent ductus arteriosus (PDA) is a common congenital heart disease in preterm babies. It is a known fact that PDA increases mortality and morbidity. Medical treatment, surgical treatment and conservative treatment are the main approaches in PDA treatment. In our study; It was aimed to compare the efficacy of ibuprofen and paracetamol in medical treatment of PDA in preterm babies born before 32 weeks of gestation with hemodynamically significant PDA, and the effect of treatment timing on neonatal results. Material and Methods: Preterm babies born between 240-316 weeks of gestation and with hemodynamically significant PDA who were hospitalized in the neonatal intensive care unit of University of Health Sciences Adana City Training and Research Hospital between October 01, 2017 and December 31, 2019 were included in this study. PDA treatment of the patients included in the study was ibuprofen as the primary drug, while the patients who received paracetamol consisted of patients who could not take ibuprofen due to the presence of contraindications. Prenatal-natal characteristics, fluid, nutritional, mechanical ventilator status, PDA treatment details of the babies included in the study, as the primary result of PDA; As a secondary outcome with PDA, reopening, and ligation at discharge; Respiratory distress (RDS), bronchopulmonary dysplasia (BPD), necrotizing enterocolitis (NEC), retinopathy of prematurity (ROP), intraventricular hemorrhage (IVH), sepsis, exitus, and exitus / BPD were recorded. These characteristics of the patients were compared between the patient groups who received paracetamol and ibuprofen and the patient groups who received the treatment in the first 3 days and postnatal 3 days. This study was planned retrospectively and as a single center. Statistical analysis was done with SPSS version 20.0. Results: The mean gestational age of 75 premature babies included in the study was 27.2 ± 2.5 weeks and the mean birth weight was 938.4 ± 311 grams. 38 patients received ibuprofen and 37 patients received paracetamol treatment. Prenatal characteristics and postnatal demographic data of both groups were similar. The rate of advanced stage IVH and thin PDA at discharge was found to be higher in the group receiving paracetamol compared to the group receiving ibuprofen (p = 0.007 and p = 0.01, respectively). There was no difference between the two groups in terms of hemodynamically significant PDA, reopening and PDA ligation at discharge. Treatment-related side effects were observed in 5 (13%) patients who received ibuprofen. Side effects were intracranial bleeding in 2 patients, intestinal perforation in 1 patient, intestinal bleeding in 1 patient, and thrombocytopenia in 1 patient. No side effects developed in the patients in the paracetamol group. 43 patients in the early treatment group ( 3 days) were included. No difference was observed in the early and late treatment groups in terms of primary and secondary outcomes, except for advanced stage IVH. Stage 3-4 IVH in the early treatment group was found to be statistically higher than the late treatment group (p = 0.001). Conclusion: In our study, advanced stage IVH and thin PDA at discharge were observed with a higher rate in the group receiving paracetamol in PDA medical treatment compared to the ibuprofen group. The high level of IVD was not considered to be associated with paracetomal treatment, but as a high presence of IVD as ibuprofen contraindication in the paracetamol group. Side effects were less common in the group receiving paracetamol compared to the group receiving ibuprofen. While advanced stage IVH was higher in the early treatment group, there was no significant difference in terms of other morbidities and mortality.