Sağlık turizminin ekonomiye katkısı: Iğdır ili üzerine bir araştırma
The contribution of health tourism to economy: A research on Iğdır province
  1. Tez No: 651679
  2. Yazar: OĞUZHAN ŞIKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KÜNÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Iğdır, Sağlık Turizmi, Tuz Terapi Merkezi, Tuzluca, Iğdır, Health Tourism, Salt Therapy Center, Tuzluca
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde yeni hastalıklar ve yeni tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Yaşanılan ülke veya bölgede her hastalık için uygun tedavi olmayabilir. Bu nedenle bireyler tedavi amacıyla farklı ülke ve bölgelere gitmektedirler. Bireyler zamanla sağlık hizmetinin ucuz ve kaliteli olduğu bölgeleri, yanı sıra gittiklerinde tatilde yapabilecekleri bölgeleri tercih etmeye başlamışlardır. Bu durumu özetle açıklamak gerekirse; yaşanılan yerden farklı bir ülkeye veya bir bölgeye konaklama şartı ile seyahat edip tedavi olunması ya da sağlığın korunması amacıyla faaliyetlerde bulunulmasına sağlık turizmi adı verilmektedir. Sağlık turizmi açısından ülkemiz doğal kaynakları, diğer ülkelere karşı sağladığı fiyat avantajı ile rekabet gücüne sahip bir ülkedir. Buna rağmen ekonomide, sağlık turizminin payı oldukça azdır. Bu nedenle sağlık turizmini geliştirici, ekonomik getirisini arttırıcı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Gerek akademik olarak tanıtıcı çalışmaların yapılması, gerekse çeşitli mecralarda tanıtım çalışmalarının yapılması faydalı olabilmektedir. Iğdır ili çok eski bir yerleşim yeri olup, birçok tarihi eseri bulunan, Türkiye'nin en yüksek dağı ve sönmüş bir volkan olan Ağrı Dağı'na yapılan tırmanışlar ilin en çok bilinen turizm aktivitesidir. Sağlık turizmi açısından kullanılabilecek Tuz Mağarası terapi merkezi ise çok az bilinmektedir. Iğdır ilinde termal kaynakların bulunması ile ilgili ilk çalışmalar ise 2018 yılında başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, sağlık turizmi açısından Iğdır ilindeki mevcut durumun incelenmesi olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda araştırma tarama modelinde tasarlanmış, doküman inceleme ve anket ile sağlık turizminin Iğdır ili ekonomisine katkısı belirlenecektir. Ayrıca bu çalışmada Iğdır ilindeki sağlık turizminin geliştirilmesine katkı sağlayacak önerilerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
New diseases and new ways of treatment are found today. There may not be an appropriate treatment for every disease in the country or region lived in. Therefore, individuals go to different countries and regions with the aim of treatment. In addition to the regions where healthcare is cheap and of high quality individuals started to prefer the regions where they can also have a holiday. Briefly, when an individual travels to another country or region with the condition of accommodation and is involved in activities with the aim of treatment or protection of health, it is called health tourism. Regarding health tourism, the natural resources of our country have competitive capacity with its price advantage against other countries. The share of health tourism in economy is still very small. Therefore, studies should be conducted to develop health tourism and increase its economic return. Introductory studies in academic terms and promotional activities in various fields can be beneficial. Iğdır province is a very old settlement and climbing Ağrı Mountain, Turkey's highest mountain and an extinct volcano, is the most well-known tourism activity of the province. On the other hand, the Salt Cave therapy center, which can be used for health tourism is not very well known. The first studies regarding the availability of thermal sources in Iğdır province started in 2018. The aim of this study was to examine the present state in Iğdır province in terms of health tourism. Within this scope, the contribution of health tourism to the economy of Iğdır province will be determined by reviewing the documents and conducting a questionnaire designed in research scanning model.