Kronik hepatit B tanılı hastalarda serum alfa klotho düzeyi ile karaciğer fibrozis düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between serum alfa klotho level and liver fibrosis in patients with chronic hepatitis B
  1. Tez No: 708228
  2. Yazar: MUHAMMED HASAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa klotho, fibrozis, kronik hepatit B, siroz, Alpha klotho, fibrosis, chronic hepatitis B, cirrhosis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: HBV enfeksiyonu tüm dünyada görülen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Kronik Hepatit B hastalarında tedavi başlanması için karaciğerdeki fibrozis varlığının ve evresinin tespit edilmesi önemlidir. Alfa klotho, FGF23 için ortak reseptör olarak görev yapan bir transmembran proteinidir. Alfa klotho proteinin yaşlanmayı geciktirici, tümör ilerlemesini yavaşlatıcı, anti-inflamatuvar ve antioksidan özellikleri olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada, kronik HBV enfeksiyonu olan hastalarda serum alfa klotho düzeyi ile karaciğerde fibrozis varlığı ve evresi arasında ilişki olup olmadığını göstermek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Temmuz 2020 ve Ocak 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Polikliniklerine başvuran, 18 yaşından büyük, kronik hepatit B tanısı ile biyopsi yapılması planlanmış hastalar dahil edildi. Başka nedenler ile İç Hastalıkları Polikliniği'nde tetkik edilen ve laboratuvar parametreleri istenmiş kişiler kontrol grubu olarak dahil edildi. Hasta ve kontrol grubundan alınan serumlardan ELISA yöntemi ile alfa klotho düzeyi çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya 90'ı kronik hepatit B hastası, 83'ü sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 173 kişi dahil edildi. İki grup arasında cinsiyet dağılımı ve yaş açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla; p=0,250 ve p=0,560). Hasta grubunun serum alfa klotho düzeyi 1,24 (1,00-1,48) ng/ml, kontrol grubunun ise 1,20 (0,97-1,49) ng/ml olarak hesaplandı (p=0,098). Hasta grubunda alfa klotho düzeyi ile fibrozis evresi (r=-0,027, p=0,798) ve HAI skoru (r=0,104, p=0,329) arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korelasyon saptanmadı. Sonuç: Kronik hepatit B seyrinde, alfa klotho proteinin öneminin daha net ortaya konabilmesi için fazla sayıda hasta ile daha kapsamlı ve uzun süreli gözlemsel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: HBV infection is a serious public health problem seen all over the world. It is important to determine the presence and stage of fibrosis in the liver for initiation of treatment in patients with chronic hepatitis B. Alpha klotho is a transmembrane protein that acts as a co-receptor for FGF23. Alpha klotho protein has been reported to have anti-aging, tumor progression slowing, anti-inflammatory, and antioxidant properties. In this study, it was aimed to show whether there is a relationship between serum alpha klotho level and the presence and stage of liver fibrosis in patients with chronic HBV infection. Materials and Methods: Patients over 18 years of age, who were scheduled to undergo biopsy with the diagnosis of chronic hepatitis B, who applied to the Health Sciences University Konya Health Application and Research Center, Infectious Diseases, Gastroenterology and Internal Medicine outpatient clinics between July 2020 and January 2021 were included in the study. Persons who were examined in the Internal Medicine outpatient clinic for other reasons and whose laboratory parameters were requested were included as the control group. Alpha klotho level was studied by ELISA method from serum taken from patient and control groups. Results: A total of 173 people, 90 of whom were chronic hepatitis B patients and 83 healthy controls, were included in the study. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of gender distribution and age (p=0.250 and p=0.560, respectively). The serum alpha klotho level of the patient group was 1.24 (1.00-1.48) ng/ml, and 1.20 (0.97-1.49) ng/ml in the control group (p=0.098). There was no statistically significant correlation between alpha klotho level and fibrosis stage (r=-0.027, p=0.798) and HAI score (r=0.104, p=0.329) in the patient group. Conclusion: More comprehensive and long-term observational studies with a large number of patients are needed to more clearly demonstrate the importance of alpha klotho protein in the course of chronic hepatitis B.