Alternative representations of reality in contemporary children's fantasy fiction: Philip Pullman's His Dark Materials
Çağdaş fantastik çocuk romanında gerçekliğin alternatif temsilleri: Philip Pullman'ın Karanlık Cevher Üçlemesi
  1. Tez No: 651794
  2. Yazar: TUĞÇE ALKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fantastik Çocuk Romanı, Gerçeklik, Çağdaş Dünya, Kendini Keşfetme, Fantezi, Children's fantasy fiction, Reality, Contemporary World, Self-discovery, Fantasy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tezin amacı Philip Pullman'ın Karanlık Cevher üçlemesindeki alternatif dünyalar aracılığıyla fantezi ve gerçeklik arasındaki ilişkiyi araştırmak ve çocuk edebiyatının özelliklerini göstermektir. Hem çocuk hem de yetişkin okuru kapsayan çağdaş fantastik çocuk romanı ciddi ve derin gerçek hayat konularını inceler ve sorgular. Gerçekliğin alternatif bir şekilde algılanmasını ve temsil edilmesini sağlayan fantezi işlevini kullanır. Philip Pullman'ın üçlemesi, Lyra'nın kendini keşfetme arayışı üzerinden çağdaş dünyamızın problemlerini ve kaygılarını detaylandırır. Lyra'nın alternatif dünyalara olan yolculuğu hem kendisinin hem de okuyucunun kendi dünyaları ve benlik algıları konusunda bakış açılarını genişletmelerine olanak sağlar. Pullman kendi dünyamızın sorumluluğunu almamız için büyümenin gerekliliğinin altını çizdiği bir olgunlaşma hikâyesi anlatır. Bu çalışma çocukluk kavramı ile ilgili olarak çocuk romanının tarihsel gelişimini inceler ve fantastik çocuk romanının değişmez tanımları nasıl alt üst ettiğini ve gerçekliğin değişen mevcudiyetini nasıl gözler önüne serdiğini ele alır. Philip Pullman'ın üçlemesi fantastik çocuk romanının özellikleri doğrultusunda çağdaş dünyanın kaygı ve problemlerine odaklanılarak analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to show the characteristics of children's literature and explore the relationship between fantasy and reality through the alternative worlds of Philip Pullman's His Dark Materials. Contemporary children's fantasy fiction, which encompasses both child and adult readers, examines and questions serious and profound real life issues. It employs the function of fantasy to offer alternative perceptions and representations of reality. Philip Pullman's trilogy delves into the problems and concerns of our contemporary world through Lyra's quest for self-discovery. Lyra's journey to alternative worlds enables both her and the reader to expand their perspectives about their world and their sense of self. Pullman depicts a story of maturation in which he emphasizes the necessity of growing up to take responsibility for our world. This study examines the historical development of children's fiction in regard to the notion of childhood and discusses how children's fantasy fiction subverts the fixed definitions and reveals the changing presence of reality. Philip Pullman's trilogy is analysed focusing on concerns and problems of the contemporary world with regard to the characteristics of children's fantasy fiction.