Türkiye'deki Suriyeli mülteci varlığının ulusal güvenliğe mevcut ve olası etkileri
The existence of Syrian refugee on Turkey current and possible effects onnational security of Turkey
  1. Tez No: 651952
  2. Yazar: SELİM YEŞİLTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR TAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Suriye, Mülteci, Ulusal Güvenlik, İç savaş, Turkey, Syria, Refugee, National Security, civil war
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
2011 Arap Baharı ile Ortadoğu'da başlayan halk hareketlerinin önemli bir halkası da Suriye olmuştur. Suriye'de ortaya çıkan karışıklıklar ülkeyi iç savaşa götürmüş ve bu coğrafyayı terör örgütlerinin güçlendiği bir bölge haline getirmiştir. Terör örgütlerinin ülkede giriştiği eylemler ise, Suriyelilerin kitlesel biçimde ülkeden göç etmesine neden olmuştur. Göç hareketlilikleri en çok Türkiye'ye olmuştur ve bu durumun Türkiye'ye önemli yansımaları bulunmaktadır. Bu yansımalara ulusal güvenlik ölçeğinde baktığımızda, Suriyeli mültecilerin Türkiye'ye dolaylı ve doğrudan etkileri olmuştur. Doğrudan etkileri anlamında entegrasyon sorunları ve Türkiye'de karıştıkları suçlar ele alınırken, dolaylı etkileri açısından ise sınır geçişini kitlesel olarak yapmaları sonucunda ortaya çıkan güvenlik zafiyetleri ile gündeme gelen kaçak göçmenler ve teröristler söz konusu olmaktadır. Teröristler, ne yazık ki Türkiye'de birçok saldırı eylemlerinde bulunmuşlardır. Türkiye'de sayıları milyonları bulan mültecilerin mevcut durumu dışında olası etkilerinin de ele alındığı çalışmamızda, son olarak sorunların minimuma indirgenmesi için çeşitli önerilerde bulunulmuştur. .
Özet (Çeviri)
Syria is an important ring of the popular movements that started in the Middle East with 2011 Arab Spring.Confusion in Syria led the country to civil warandthis region has become a region where terrorist organizations are strengthened.The terrorist organizations' actions in the country caused the Syrians to migrate from the country massively.Migration mobility has been the most to Turkey and there are important implications of this situation in Turkey.When we look at this reflection at national security scale, Syrian refugees' in has been the direct and indirect effects to Turkey.In the sense of direct effects when dealing with integration issues and Turkey are involved in crimes, in terms of indirect effectssecurity weaknesses resulting from massive border crossings and and the illegal immigrants and terrorists who come to the agenda.Terrorists, were found in several attacks that unfortunately in Turkey. The number of refugees in Turkey to millions of our study also discussed the possible effects beyond the current situation. Finally, several suggestions have been made to reduce the problems to a minimum.