Acil servise başvuran covid-19 tanısı almış hastaların kan grupları ile bilgisayarlı tomografileri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between blood groups and computerized tomography of patients with covid-19 diagnosis admitting to emergency service
  1. Tez No: 652382
  2. Yazar: UMUR SUADİYE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT PAYZA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Covid-19, Kan Grupları, Risk Faktörü, Pandemi, Emergency Medicine, Covid-19, Blood Groups, Risk Factor, Pandemic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve Amaç: 2019 yılının sonlarına doğru, Çin'in Wuhan şehrinde çok sayıda etyolojisi bilinmeyen pnömoni vakaları hakkına Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'ne bildirimler yapıldı. Bu durum sonucunda yapılan analizlerde 7 Ocak 2020 tarihinde de etkeni insanda daha önce tespit edilmeyen yeni bir coronavirüs türü (2019-nCoV) olduğu tanımlanmıştır. Şuan halen pandemi süreci ve öldürücülüğü devam eden Covid-19'un net olarak aşısı ve tedavisi bulunmaması nedeniyle erken tanı önem arz etmektedir. Viral enfeksiyon duyarlılığının daha önce ABO kan grubuyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda, kan grupları ile hastalık tespit edilen olgular arasında bir ilişki olup olmadığı ve kan gruplarının bu durum için bir predispozan neden oluşturup oluşturmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamız retrospektif gözlemsel çalışma olarak 3.basamak bir üniversite hastanesinin acil servisinde yapıldı. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 472 hasta dahil edildi. Bu hastaların demografik ve klinik bilgileri, kan grupları, BT ve test sonuçları çalışma formuna kaydedildi ve veri toplama tamamlandıktan sonra istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza olguların %50,8'i erkek ve erkeklerin yaş ortalaması 43,85±17,03 yıl olarak tespit edildi. Çalışmamızda 0, A, B ve AB kan grupları ile BT ve test sonuçları karşılaştırılarak Covid-19 duyarlılığı olup olmadığı incelendi. A kan grubunda PCR testi ve Covid-19 varlığının istatistiksel anlamlı yüksek olduğu, 0 kan grubunda ise istatistiksel anlamlı düşük olduğu görüldü. Bunun yanında kan grubu antikorları olan Anti-A'nın olduğu olgularda PCR testi ve BT pozitifliğinin istatiksel anlamlı yüksek olduğu; Anti-B ve Anti D antikorları ile Covid-19 enfeksiyonu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görüldü. Yine mortalite ile kan grupları arasındaki ilişki incelendi ve anlamlı bir ilişki bulunmadı. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda A kan grubunda PCR testi pozitifliği ve BT pozitifliğinin istatiksel anlamlı yüksek olduğu; 0 kan grubunda ise istatistiksel anlamlı düşük olduğu görüldü. Yine A antijen varlığının Covid-19 pozitifliği için predispozan durum oluştururken; B ve D antijende bu durum görülmedi. Bu konuda daha fazla sayıda hasta ile ve daha kapsamlı çalışmalar ile bu konuda net bir bilginin sağlanabileceğini düşündük.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Towards the end of 2019, the World Health Organization (WHO) was notified about many cases of pneumonia of unknown etiology in Wuhan, China. In the analysis made as a result of this situation, on January 7, 2020, a new coronavirus type (2019-nCoV) was identified as the cause of which was not detected in humans before. Early diagnosis is important, as there is no clear vaccine and treatment for Covid-19, whose pandemic process and lethality continues. Viral infection susceptibility has previously been found to be associated with the ABO blood group. In our study, it was aimed to investigate whether there is a relationship between blood groups and patients with disease and whether blood groups constitute a predisposing cause for this condition. Materials and Methods: Our study was conducted as a retrospective observational study in the emergency room of a third-level university hospital. 472 patients who met the inclusion criteria were included in the study. Demographic and clinical information, blood groups, CT and test results of these patients were recorded in the study form, and statistical analysis was performed after data collection was completed. Results: In our study, 50.8% of the cases were male and the mean age of the men was found to be 43.85 ± 17.03 years. In our study, it was examined whether there is Covid-19 sensitivity by comparing 0, A, B and AB blood groups with CT and test results. It was observed that the presence of PCR test and Covid-19 was statistically significantly higher in the A blood group, while it was found to be statistically significantly lower in the 0 blood group. In addition, in cases with anti-A, which is blood group antibodies, PCR test and CT positivity are statistically significantly higher; There was no significant relationship between Anti-B and Anti D antibodies and Covid-19 infection. Again, the relationship between mortality and blood groups was examined and no significant relationship was found. Discussion and Conclusion: In our study, it was found that PCR test positivity and CT positivity were statistically significantly higher in blood group A; It was found to be statistically significantly lower in the 0 blood group. Again, while the presence of A antigen creates a predisposing situation for Covid-19 positivity; This situation was not seen in B and D antigens. We thought that clear information could be provided on this subject with more patients and more comprehensive studies.