Çukurova bölgesi doğal mera'larında yaygın olarak bulunan sarı sakalotu (Bothriochloa ischaemum (L.) Keng) bitkisinde somatik kromozom sayısının saptanması ve genç salkımların in-vitro kültürde eksplantat olarak kullanılma olanakları üzerinde araştırmalar
Studies on the determination of somatic chromosome numbers of yellow bluestem (Bothriochloa ischaemum (L) Keng dominated in natural rangelands in çukurova regions and in-vitro culture capabilities of its young inflorescences
  1. Tez No: 65243
  2. Yazar: ERSİN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: San Sakalotu (Bothriochloa ischaemum), Kromozom, Genç Salkım, ln-Vitro Kültürü, Besi Ortamı, Yellow Bluestem {Bothriochloa ischaemum), Chromosome, Young Inflorescence, In-Vitro Culture, Media II
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çukurova Bölgesi Doğal Mer' alarmda Yaygın Olarak Bulunan Sarı Sakalotu (Bothriochloa ischaemum (L) Keng Bitkisinde Somatik Kromozom Sayısının Saptanması ve Genç Salkımların İn-Vîtro Kültürde Eksplantat Olarak Kullanılma Olanakları Üzerinde Araştırmalar Ersin CAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Yıl: 1997, Sayfa: 123 Jüri :Doç Dr. Rüştü HATİPOĞLU :Prof. Dr. Veyis TANSI :Doç. Dr. Sebahattin ÖZCAN Bu araştırmada, Çukurova bölgesi doğal mer'alannda yaygın olarak bulunan san sakalotu {Bothriochloa ischaemumy nun 40 ekotipinde somatik kromozom sayısının saptanması, kromozomların morfolojik özelliklerinin belirlenmesi ve 15 ekotipten alman genç çiçek salkımlarının in vitro kültürde eksplantat olarak kullanılma olanakları araştırılmıştır. Araştırma sonuçlan, incelenen ekotiplerden 39 tanesinin 2n=60, 1 tanesinin ise 2n=50 kromozomlu olduğunu göstermiştir. İn-vitro kültürde eksplantat olarak kullanılan genç salkımlann kallus indüksiyon oranı ekotiplere bağlı olarak % 9.7 ile % 51.6 arasında, petri kutusu basma kallus ağırlığı 95.58 ile 414.6 mg arasında ve salkım segmenti basma gerçekleşen rejenerat sayısı 0.00 ile 2.203 arasında değişmiştir. Kallus indüksiyonu, kallus ağırlığı ve rejenerasyon oranı açısından LS besi ortamının SH besi ortamından daha üstün olduğu, 2,4-D içeren ortamda kültüre alman salkımlardan dicamba içeren ortamda kültür edilenlere oranla daha yüksek kallus indüksiyon oranı ve kallus ağırlığı gerçekleşirken, dicamba içeren ortamda daha yüksek rejenerasyon oram gerçekleşmiştir. En yüksek kallus indüksiyon oram ve kallus ağırlığı 4 mg/1 2,4-D konsantrasyonunda gerçekleşirken, en yüksek rejenerasyon oranı 8 mg/1' lik dicamba konsantrasyonundan sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the number and morphological features of somatic chromosomes in 40 ekotypes of yellow bluestem {Bothriochloa ischaemum) dominated in naturel rangelands in Çukurova region. In addition, the effects of different media and different auxins on callus induction and plant regeneration from young inflorescences of yellow bluestem were also investigated. The results showed that 39 ekotypes had 2n=60 and only one had 2n=50 chromosomes. Depending on the ecotypes tested, callus induction rate, callus weight per dishes and regenerate number per inflorescence segment varied from 9,7 %- 5 1.6, 95.55-414.6 mg and 0.0-2.203 regenerate, respectively. LS medium produced more callus induction, callus weight and plant regeneration than SH medium. Although, the media with 2,4-D produced higher callus induction and callus weight than those with dicamba, the media with dicamba produced more regenerate per inflorescence segment than those with 2,4-D. The highest value for both callus induction and callus weight were obtained at 4 mg/1 2,4-D concentration. However, the highest plant regeneration was recorded at 8 mg/1 dicamba cocentration.