Adneksiyal kitlelerin değerlendirilmesinde yeni bir tümör belirteci olan Human Epididimis Faktör (HE-4)' ün prediktif değerinin belirlenmesi
Predictive value of 'Human Epididymis Factor (HE4)', a novel tumor marker for adnexal masses
- Tez No: 652473
- Danışmanlar: UZMAN MEHMET HAKAN YETİMALAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adneksiyel kitle, over kanseri, CA-125, HE4, Adnexial mass, ovarian cancer, CA-125, HE4
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Adneksiyel kitlelerin benign-malign ayrımında yeni bir tümör belirteci olan HE4'ün prediktif değerinin belirlenmesi. Yöntem: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Ekim 2012- Şubat 2013 tarihleri arasında başvuran, böbrek yetmezliği olmayan ve adneksiyel kitle nedeniyle operasyon kararı alınan 85 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların demografik verileri, anamnez bilgileri, muayene bulguları, görüntüleme tetkikleri, laboratuar tetkikleri ve patoloji sonuçları kaydedildi. Hastalardan preoperatif CA-125 ve HE4 düzeylerini belirlemek amacı ile venöz kan örneklemesi yapıldı. HE4 incelemesi için ayrılan kan 3500 devirde 10 dk santrifuj edildikten sonra serumları ayrılarak, tümör belirteci çalışılana kadar -40 Cº de saklandı. Çalışma grubu histopatolojik tanılara göre benign, malign, borderline malign ve metastatik malign olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Serum CA-125 ve HE4 düzeyleri gruplar arası menapozal durum göz önünde bulundurularak karşılaştırıldı. Bulgular: CA-125 için uluslarası kabul gören 35 U/ml eşik değer olarak alındığında adneksiyel kitlelerde benign malign ayrımında toplam grupta %82.4 sensitivite, %67.2 spesifite, %92.9 negatif prediktif değer, %42.4 pozitif prediktif değer saptandı. Aynı sensitivite değerinde HE4 için %87.9 spesifite, %94.4 negatif prediktif değer, %66.7 pozitif prediktif saptandı. ROC analizi yapıldığında HE4 eğrisinin altında kalan alanın hem premenapozal hem postmenapozal dönemde daha büyük olduğu saptandı. Buna göre HE4'ün; %90 spesifite değerinde %82.4 sensitif, %95 spesifite değerinde %70.6 sensitif, %98 spesifite değerinde %41.1 sensitif olduğu izlendi. CA-125'in ise %90 spesifite değerinde %47.1 sensitif, %95 spesifite değerinde %35.3 sensitif, %98 spesifite değerinde %23.5 sensitif olduğu izlendi. Sonuç: Çalışma sonuçlarımıza göre özellikle premenapozal dönemde HE4, CA-125'e göre daha yüksek sensitivite ve spesifite değerleri göstermektedir. HE4'ün özellikle primer malign over tümörlerinin tanısında kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Human epididymis protein 4 (HE4) is a novel biomarker for ovarian cancers. The aim of this study is to assess the usefulness and efficacy of HE4, in comparison with CA-125 in the differential diagnosis of malignant and benign gynecological diseases in women with adnexal masses. Methods: 85 patients diagnosed with adnexial mass and without renal failure who were scheduled for an operation at Izmir Katip Celebi University, Ataturk Research and Teaching Hospital between October 2012 and February 2013 were included in the study. Demographic data, physical examination, results of the laboratory tests, imaging, and pathology were recorded from all subjects. Blood samples were collected before surgery for the evaluation of HE4 and CA-125 levels. Plasma was collected after centrifugation at 4000 rpm for 10 minutes, and stored at -40 ºC for HE4 evaluation. Patients were divided into 4 groups according to their histopathologic diagnosis: benign (n:58), malignant (n:17), borderline (n:5) and metastatic (n:5). Serum CA-125 and HE4 levels were compared considering menopausal status. Results: Using 35 U/mL as the cut-off value, CA-125 had a sensitivity of 82.4%, spesificity of 67.2%, a negative predictive value of 92.9%, and a positive predictive value of %42.4%. For the same sensitivity level, specificity was 87.9%, negative predictive value was 94.4%, and the positive predictive value was 66.7% for HE4. Receiver operator characteristic (ROC) area under the curve was higher in both the premenopausal and postmenopausal group for the HE4 curve. Accordingly, sensitivity at set specificity of 90% was 82.4%, and 70.6% for 95% of specificity and 41.1% for 98%. Same sensitivity values for CA-125 were 47.1%, 35.3% and 23.5%, respectively. Conclusion: In our study, HE4 showed higher sensitivity and specificity than CA-125. These findings favourite the use of HE4 as a biomarker for the diagnosis of women with an adnexial mass.