Bir üniversite hastanesi psikiyatri kliniğine başvuran ve cinsel istismar öyküsü bulunan kadın hastaların MMPI profilleri ile başa çıkma tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of coping attitudes with MMPI profiles of female patients with a history of sexual abuse who applied to A university hospital psychiatric clinic
- Tez No: 652482
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ATİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Başa çıkma tutumları, cinsel istismar, kadın, kişilik, MMPI, Coping attitudes, sexual abuse, women, personality, MMPI
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Ruh Sağlığı ve Hastalıkları kliniğine başvuran ve cinsel istismar öyküsü bulunan kadın hastaların MMPI profilleri ile başa çıkma tutumlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Psikiyatri kliniğine başvuran ve cinsel istismar öyküsü bulunan 50 kadın hasta ile bulunmayan 50 kadın hasta ile görüşülmüştür. Katılımcıların doldurduğu demografik veri formu, MMPI testi ile COPE ölçeği değerlendirilmiştir. Bulgular: Cinsel istimara maruz kalan kadınların sosyoekonomik olarak daha düşük seviyede oldukları; alkol, madde ve sigara kullanımının daha sık olduğu; işlevsel olmayan başa çıkma yöntemlerini tercih ettikleri; depresif, anksiyöz ve sosyal olarak içe dönük kişilik özellikleri taşıdıkları saptanmıştır. Ayrıca ilişki yoluyla ve tanıdık tarafından istismar edilen ve cinsel kötüye kullanımdan dolayı kendisini suçlayan katılımcıların yaşadıkları istismar olayı ile psikiyatriye başvurusu arasındaki ilişkinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Tüm bulgular birlikte değerlendirildiğinde; psikiyatri kliniğine her türlü şikayetle başvuran kadın hastada istismar öyküsünün sorgulanması gerektiği düşünülmüştür. Ayrıca istismar öyküsü bulunan kadın hastaların anamnezleri alınırken istismarın özelliklerinin, yaşadıkları olaydan dolayı suçluluk hissedip hissetmediklerinin, kişilik özelliklerinin ve başa çıkma yöntemlerinin ayrıntılanmasının klinisyenin bu hastalara yaklaşımında faydası olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; it was aimed to evaluate with MMPI profiles and coping attitudes female patients who applied to the Mental Health and Diseases clinic and had a history of sexual abuse Materials and Methods: 50 female patients who applied to the Psychiatry clinic and had a history of sexual abuse, and 50 female patients who were not, were interviewed. The demographic data form, COPE scale and MMPI test filled by the participants were evaluated Results: Women exposed to sexual abuse are at a lower socioeconomic level; alcohol, substance and smoking are more frequent; they prefer dysfunctional coping methods; depressive, anxious and socially introverted personality traits have been found to carry. Also the participants who blame herself for sexual abused and who abused by penetration and acquaintance it was determined that the relationship between the abuse incident and their recourse to psychiatry was higher. Conclusion: When all the findings are evaluated together; It was thought that the history of abuse should be questioned in the female patient who applied to the psychiatry clinic with all kinds of symptoms. In addition, it was concluded that the details of the features of abuse, whether they feel guilty due to the incident, whether their personality traits and coping methods would be beneficial for the clinician in the approach of these patients while taking their anamnesis.