Ernest Callenbach'ın Ekotopya'sı ekseninde ekolojik köylerin incelenmesi
An examination of eco-villages with regard to Ernest Callenbach's Ecotopia
  1. Tez No: 652515
  2. Yazar: ÖZGÜR VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ernest Callenbach, Ekotopya, Ekoloji, Eko-köy, Dünya'da Eko-köyler, Türkiye'de Eko-köyler, Ernest Callenbach, Ecotopia, Ecology, Eco-village, Eco-villages in the world, Eco-villages in the Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ekotopya; 1975 yılında Ernest Callenbach tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Bu eser ekolojik ütopya türünün ilk örneği olarak dikkat çekmektedir. İçerisinde sürdürülebilirlik ve kendi kendine yetebilme prensiplerini barındırmaktadır. Doğa ile bir bütün olma düşüncesine sahip bu eserin ahlaki temelini derin ekoloji felsefesi oluşturmaktadır. Eko-köy hareketi ise eskiden kalmış bir arada yaşama fikirlerinin, 1960 ve 70 yıllarında meydana çıkan çevreci hareketlerle bütünleşmesi sonucu meydana çıkmıştır. Bir eko-köy insan faaliyetlerinin zararsız bir biçimde doğayla bütünleştiği, insanın sağlıklı bir şekilde gelişimini ön gören, başarılı bir şekilde kesintiye uğramadan sürebilecek tam teşekküllü yerleşimlerdir. Bu çalışmada eko-köy girişimlerinin Ekotopya adlı eser ile düşünce temellerinin uyuşup uyuşmadığı ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda birinci bölümde derin ekoloji felsefesi, ekolojik ütopya kavramı açıklanmış ve Ekotopya; sosyal yaşam, üretim faaliyetleri ve sosyal hizmetler başlıkları altında değerlendirmeye tabi tutulmuştur. İkinci bölümde ise ekoloji kavramı, ekolojik yaşam, eko-köylerin oluşumu ve yapısal özellikleri açıklanmış olup; Dünya'dan ve Türkiye'den GEN Topluluğu'na( Küresel Eko-köyler Ağı) üye olan örnekler derlenmiştir. Bu kapsamda Dünya'dan Auroville, Findhorn, Sieben Linden, Hurdal eko-köy girişimleri ve Türkiye özelinde de Bayramiç Yeniköy, Dedetepe Çiftliği, Dutlar Kolektifi ve İmece Evi girişimleri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise birinci bölümde yapılmış olan sosyal yaşam, üretim faaliyetleri ve sosyal hizmetler tasniflendirmesine uygun bir şekilde eko-köyler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ecotopia; It is a work; written by Ernest Callenbach in 1975.This study is the first of its kind in ecological utopia. Includes the principles of sustainability and self-sufficiency. this study has the idea of being a whole with nature and the moral basis of this work is deep ecology philosophy. The eco-village movement has emerged as a result of integration with the environmentalist movements that took place in 1960 and 1970.Eco-villages are fully equipped settlements in which human activities are harmlessly integrated with nature, which foresees the healthy development of human beings, and can continue successfully without interruption. In this study, the compatibility between the eco-village initiatives and the work entitled“Ecotopia”and the idea basis has been tried to be revealed. In this context, in the first chapter, the deep ecology philosophy and the concept of ecological utopia are explained and Ecotopia; evaluated under the headings of social life, production activities and social services.In the second part the concept of ecology, ecological living, ecovillage formation and describe the structural characteristics of the world and Turkey and the Commonwealth of GEN (Global Eco-village Network) samples that were collected from members.In this context Auroville, Findhorn, Sieben Linden and Hurdal eco-village initiatives from the world and; Bayramic Yenikoy, Dedetepe Çiftliği ,Dutlar Kolektifi ve İmece Evi initiatives were examined in the Turkey.In the third part of the study, eco-villages were analyzed according to the social life, production activities and social services classification made in the first part.