Tüketici karar verme stillerinin çevrimiçi satın alma davranışına etkisinde algılanan fayda ve riskin moderatör rolü
Moderator roles of perceived benefit and perceived risk in the effects of consumer decision making styles on online shopping behaviour
- Tez No: 652579
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ESER GEGEZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Tüketici Karar Verme Stilleri, Çevrimiçi Alışveriş, Satın Alma Kararı, Algılanan Risk, Algılanan Fayda, Consumer Decision Making Styles, Online Shopping, Purchase Decision, Perceived Risk, Perceived Benefit
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada tüketici karar verme stillerinin çevrimiçi alışveriş davranışı üzerine etkisi algılanan fayda ve algılanan riskin moderatör rolü ile incelenmiştir. Tüketici karar verme stilleri olarak mükemmeliyetçi boyut, marka bilinçli boyut, moda bilinçli boyut, hedonistik boyut, fiyat bilinçli boyut, dürtüsel boyut, seçenek çokluğundan dolayı kafası karışık boyut, markaya sadık boyut, gösteriş amaçlı boyut, ünlülere güvenen boyut ve ayrıcalıklı olma boyutu ele alınmıştır (Rojanasingsawad vd, 2020; Sproles ve Kendall, 1986). Literatür bölümünde tüketicilerin genel anlamda karar verme süreci, tüketici karar verme stilleri, çevrimiçi alışveriş ve algılanan fayda / risk / kullanım kolaylığı / eğlence / yararlılık kavramlarına değinilmiştir. Bir online anket hazırlanarak dijital ortamda dağıtılmıştır. 448 kişi bu anketi tamamlamıştır. Anket sonuçları SPSS programı ile analiz edilerek etkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between consumer decision making styles and online shopping behaviour and the effect of perceived benefit and perceived risk as moderating variables are discussed. Perfectionist Dimension, Brand Conscious Dimension, Fashion Conscious Dimension, Hedonistic Dimension, Price Conscious Dimension, Impulsive Dimension, Confused by Over choice Dimension, Brand Loyal Dimension, Conspicuous Conscious Dimension, Reliance on Celebrities Dimension and Exclusivity Conscious Dimension have been taken into consideration as consumer decision making styles (Rojanasingsawad vd, 2020; Sproles and Kendall, 1986). In conceptual framework, consumer's decion making process in general, consumer decision making styles, online shopping, perceived benefit, perceived risk, perceived ease of use, perceived enjoyment and perceived usefulness concepts have been mentioned. An online survey has been prepared and distrubuted via digital channels. 448 participants completed the survey. The results of the survey have been analyzed by using SPSS software.