İstanbul Sözleşmesi'nin Türkiye'deki iç hukuka etkisi bağlamında 6284 sayılı Kanun'un incelenmesi
Analysis of the Law no 6284 in the context of Istanbul Convention's impact on domestic law in Turkey
  1. Tez No: 652580
  2. Yazar: MELİKE KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA İREM ÇAKIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet, İstanbul Sözleşmesi, Kadına Yönelik Ayrımcılık, 6284 sayılı Kanun, Toplumsal Cinsiyet, Ataerkillik, Violence Against Women, Gender- Based Violence, Istanbul Convention, Discrimination Against Women, Law No. 6284, Gender, Patriarchy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kadına yönelik şiddet, bir insan hakkı ihlali ve toplumsal sorundur. Toplumsal cinsiyete dayalı bir ayrımcılık meselesi olarak görülen bu şiddet, ataerkil sistem ve toplumsal cinsiyet kalıpları ile meşrulaştırılmaktadır. Bu sistem ve kalıplar kadını ikincil yapmaktadır ve onu özel alanla sınırlamaktadır. Kadınlar, ataerkil sistemin ve toplumsal cinsiyet kalıplarının dışına çıktığında ise düzenin eski haline getirilmesi için erkekler tarafından baskıya maruz bırakılmaktadırlar. Bu baskı, şiddet yoluyla gerçekleşebilmektedir. Kadına yönelik şiddet, geçmişten günümüze sık sık karşımıza çıkmaktadır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve yok edilmesi için taraf devletleri hukuki olarak bağlayan ilk uluslararası düzenleme Kadına Yönelik Şiddeti ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi)' dir. Sözleşme, kılavuz niteliğindedir ve kadına yönelik şiddet ile mücadelede standartları belirlemektedir. Sözleşme' yi temel alan Türkiye iç hukukundaki ilk düzenleme ise 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye Dair Kanun' dur. Dolayısıyla kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun' u anlamak ve uygulanmasını sağlamak için çalışma konusu olarak seçilmiştir. Çalışma Kadına Yönelik Şiddeti ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi ve Sözleşme bağlamında 6284 sayılı Kanun' un incelenmesini hedef almaktadır.
Özet (Çeviri)
Violence against women is a violation of human rights and a social problem. This violence, which is seen as an issue of discrimination based on gender, is legitimized by the patriarchal system and gender norms. These systems and norms make women secondary and confine them with the private sphere. When women break out of the patriarchal system and gender norms, they are subjected to pressure by men to restore the order.This repression can take place through violence. Violence against women is frequently encountered from past to present. The first international regulation that legally binds the states parties for the prevention and eradication of violence against women is the Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence Against Women and Domestic Violence (Istanbul Convention). The Convention provides guidance and sets standards in combating violence against women. The first regulation in Turkey domestic law based on the Convention is Law No. 6284 on the Protection of the Family and Combating Violence Against Women. Therefore, it has been chosen as the study subject to understand and to ensure their implementation the Istanbul Convention and the Law No. 6284 on combating violence against women. The study aims to examine the Council of Europe Convention on Prevention and Combating Violence Against Women and Domestic Violence and the Law No. 6284 within the context of the Convention.