Lisans düzeyi sanat eğitiminde alternatif seramik pişirim teknikleri ve öğretim yöntemleri: Bir durum çalışması
Alternative ceramic firing techniques and teachingmethods in undergraduate art education: A case study
  1. Tez No: 652736
  2. Yazar: TÜLÜN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA COŞKUN ONAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İsli Pişirim, Obvara Pişirim, Raku Pişirim, Sagar Pişirim, Seramik Eğitimi, Fumed Firing, Obvara Firing, Raku Firing, Sagar Firing, Ceramic Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Eğitim Fakültesi öğrencilerini mesleğe yönlendirirken teorik bilgileri pekiştirmek amacı ile yapılan atölye derslerinin, öğretmenlik mesleğine geçişte oldukça önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı, öğretmen yetiştirme sürecinde sanatı gelecek kuşaklara öğretip aktarmakta ve yaratıcı uygulamalar geliştirmekte fayda sağlayacak alternatif pişirim tekniklerinin nasıl yürütülebileceğini betimlemektir. Bu çalışmada, uygulamaların ortaya konması açısından tek ögeli durum desenin kullanıldığı nitel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılının Bahar Döneminde, Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören, seramik eğitimi almış olma ön bilgisi ve becerisi açısından gerekli hazırbulunuşluğa sahip olma ölçütlerini taşıyan altı öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın veri toplama sürecinde alternatif pişirim tekniklerinden isli pişirim, raku pişirim, sagar pişirim ve obvara pişirim teknikleri bu çalışma kapsamında uygulanmıştır. Araştırmanın temel verileri, araştırmacı tarafından yürütülen uygulamalar sırasında kaydedilen gözlem verilerine dayanmaktadır. Yarı-yapılandırılmış görüşme formlarıyla birlikte öğrenci günlükleri ve araştırmacı notlarıyla veri seti tamamlanmıştır. Elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Kavramsal çerçeveye dayanarak oluşturulan bulgular;“teorik zemin”,“uygulama süreci”,“pişirim süreçleri”,“kazanımlar”ve“değerlendirme”olmak üzere beş tema başlığı altında düzenlenmiştir. Araştırmanın sonuç bölümünde ise alternatif pişirim tekniklerinin resim-iş öğretmenliği programlarında yer alan seramik atölye derslerinde nasıl uygulanabileceği sorusuna yanıtlar aranmıştır. Yapılan uygulamalar sonucunda öğretmen adaylarının pişirim tekniklerine ilişkin farklı bakış açıları kazandıkları, yaratıcılık ve meslekî becerilerinin gelişmesinde çözüme yönelik düşünceler elde ettikleri söylenebilir. Bu araştırmayla, öğretmenlere alternatif pişirim tekniklerini hangi koşullarda, hangi amaçlar ve kazanımlarla nasıl uygulayabilecekleri konularında önerilerde bulunulmuştur. Eğitim kurumlarına programlarında alternatif pişirim tekniklerine nasıl yer verebilecekleri ve bu tekniklerin neden önemli olduğu gibi konularda; öğretmenlere okulların fiziki koşulları göz önüne alınarak nasıl uygulayabilecekleri hakkında; araştırmacılara ise bundan sonra yürütülebilecek çalışmaların neler olabileceği konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is known that workshop lessons which were done to support the therotical information has an important place for passing to the teacher profession while leading the Education Faculty students to their professions. In this research, in teacher training process, it is aimed to describe how to run the alternative firing techniques which advantage for developing creative applications, teaching and transfering art to the next generations. In this study, a qualitative research was carried out in which single-state status pattern was used in terms of revealing the applications. In the 2018-2019 academic year, six students who have the criteria for having essential readiness in terms of gaining prior knowledge and ability of ceramic training and got educated in the Spring term were determined in the Main Branch of Painting – Work Training at Bursa Uludag University Education Faculty Fine Arts Training Department. In the collecting data process of the research; sooty firing which is one of the techniques of alternative firing, raku firing, sagar firing and obvara firing techniques were applied in the content of this study. Main data of the research were based on the observation data in the process of the applications which were run by the researcher. Data set was completed with the semi-structured conversation forms, students diaries and researchers' notes. Data obtained were analyzed with the method of descriptive analysis. Findings based on the conceptual framework; therotical ground, application process, firing processes, theme topics in the form of gainings and evaluation were arranged. According to the results of the research, answers to the question of how to apply the alternative firing techniques taking part in the programmes of painting-work teaching were looked for. It can be said that teacher applicants gain different perspectives, obtain the thoughts aimed at the solution in terms of improving their creativity and abilities. With this research, suggestions were made to the teachers about the subjects of how to apply the alternative firing techniques in which circumstances, purposes and gainings. Suggestions were made to the teachers in the subjects of how to place education institutions in their programmes, why these techniques are important and how to apply these techniques considering the physical conditions of the schools. And for also the researchers, suggesstions were made about the subjects of which studies can be carried out from now on.