Orhan Kemal'in roman ve öykülerinde otobiyografik-biyografik ögeler
Autobiographical-biographical elements in Orhan Kemal's novels and stories
  1. Tez No: 652735
  2. Yazar: ÇAĞLA AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÂKİ ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Biyografik Okuma, Roman, Öykü, Orhan Kemal, Biographical Reading, Novel, Story, Orhan Kemal
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Yazar ile eserleri arasında sıkı bir ilişki olduğunu kabul eden biyografik okuma yöntemi eserleri açıklamakta yazarın biyografisini kaynak edinen bir okuma yöntemidir. Türk edebiyatında biyografik okumaya en müsait yazarlardan biri Orhan Kemal'dir. Yaşam ile sanat eseri arasında bir bağlantı olduğunu vurgulayan yazarın eserlerini yaratım sürecinde yaşadıklarından ve gözlemlerinden oldukça faydalandığı gözlenir. Otobiyografik romanlarının anlatıcı kişisinin yaşadıklarının yazarın yaşam hikâyesine paralel bir biçimde ilerlediği görülür. Yazdığı ilk eserler olan otobiyografik romanları haricindeki roman ve öykülerinin de biyografisinden izler taşıdığı söylenebilir. Çocukluk ve gençlik anılarından meslek hayatına, yaşadığı aşklardan mahkûmiyet yıllarına yazarın yaşamından pek çok kare eserlerinde yansımasını bulur. Bu çalışmada, biyografisiyle eserleri arasında sıkı bir ilişkisi bulunan yazarın eserleri biyografik okuma yöntemi ışığında akademik kaynaklara dayanarak incelenip yazarın eserlerine yaşamından yansıyanlar ve eserlerindeki gerçeklik bağlantıları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Biographical reading method that accept there is a connection between author and author's works uses author's biography as a resource to describe literary works. Orhan Kemal is one of appropriate authors to biographical reading in Turkish literature. The author who emphasize there is a connection between life and literature works writes his works using his biography and observing entourage. Story of narrator of author's autobiographic novels is identical to the author's biography. It is known that his biography is reflected to his autobiographic novels, which are first literature works. There are also traces his other novels and stories from his biography. Author's childhood and youth memories, his career, his love life, his prison life are reflected to his novels and stories. In this study, author's literature works, which are related to his biography, has been analyzed using biographic reading method, academic books and tried to determined his biography and connection between facts and fiction.