The transition of shipping companies from family business to corporate governance
Denizcilik şirketlerinin aile şirketlerinden kurumsal yönetime geçişi
  1. Tez No: 652764
  2. Yazar: BURCU GÜLLAPOĞLU TARİHMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denizci aile şirketi, kurum kültürü, kurumsal yönetim, sürdürülebilirlik, Shipping family business, corporate culture, corporate governance, sustainability
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Denizcilik piyasasında aile şirketleri asırlardır önemli bir rol oynamıştır. Son 20 yılda armatörlükte, aile şirketlerinin payı giderek azalmaktadır. Bu çalışmada, denizcilik sektöründe, kurumsallaşmanın aile şirketlerinin potansiyel ve niteliklerini etkileme boyutları sorgulanmaktadır. Denizci aile şirketlerinin yapısı, yönetim şekli, aile şirketini oluşturan temel unsurlar, kuşak farklılıklarının etkileri, profesyonel yönetici ve aile yönetimi ilişki ve etkileşimleri, kurumsal yönetim yapısı, aile şirketlerinin ömür süreci, aile değerlerinin, alışkanlıklarının ve bağlarının özellikleri incelenmiştir. Türkiye'deki dört farklı büyüklükteki denizci aile şirketlerinin, şirket sahibi, CEO, direktör ve yöneticileriyle yüz yüze ve telefon ile görüşmeler yapılarak, Yapılandırılmamış Görüşme Araştırma Yöntemi kullanılmıştır. Denizci aile şirketlerinin, üçüncü nesillere geçme sürecindeki engellerin belirlenmesi, analiz edilmesi ve incelenmesi için Kılçık Diyagramı Yöntemi uygulanmıştır. Yapılan araştırmaların sonuçlarını değerlendirmek ve gelecekteki araştırmalara ışık tutabilmek amacıyla PESTLE analizi kullanılmıştır. Bu çerçevede; • Aile üyelerinin duygusal bağlılığının profesyonellerin aile içi yönetim kurulunda söz sahibi olmalarını kısıtladığı ve bu durumun sürdürülebilirliği olumsuz etkilediği; • Şirket sahibi aile üyelerinin kararlara her zaman olumlu yönde etki edemediği; • Denizci aile şirketlerinin kuşaklar değiştikçe yaşadıkları değişimin şirketin başarısına direkt etki ettiği ve kurumsallığa geçişte önemli zorluklar yaşadıkları anlaşılmıştır. Sonuçta, denizci şirketlerin kısa, orta ve uzun vadeli planlarıyla ilgili değerlendirmelerin sonucunda kurumsallaşmanın etkinliği teyit edilmiş ve kurumsal yönetime geçişin önemi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Family businesses have played an important role in the shipping sector for centuries. In the last 20 years, the shares of family-owned shipping companies have been decreasing. In this study, the dimensions of the corporate governance of the maritime sector affecting the potential and quality of family-owned shipping companies are examined. For that structure of shipping family businesses, their management style, the basic elements that make up the family company, the effects of generational differences, professional manager and family management relationships and interactions, corporate governance structure, the life process of family companies, the characteristics of family values, habits and bonds are examined. An Unstructured Interview Research Method was used in making face-to-face and telephone interviews with the owners, CEOs, directors, and managers of four different sized Turkish shipping companies. The Fishbone (Ishikawa) Diagram Method was applied to identify, analyze, and examine the barriers in the transition process of family shipping businesses to third generations. PESTLE analysis was used to evaluate the results of the research and to shed light on future research. In this research scope; • The emotional commitment of family members restricts the input of hired professionals and their say in the family dominated board and this negatively affects sustainability; • Family members of shipping businesses do not always have a positive effect on the decisions taken; • It has been recognized that the changes experienced by family shipping companies as the generations change will directly affect the success of the business and this will result in significant difficulties in the transition to corporate governance. As a result of the regarding the short, medium and long term plans of the shipping companies, the effectiveness of corporate governance was confirmed and the importance of the transition to corporate governance was made clear.