Değişik bacillus suşlarının enzim polimorfizmi bakımından karşılaştırılması ve gen aktarma imkanlarının araştırılması
Comparision of various bacillus strains in enzyme polymorphism and investigation of gene transfer possibilitirs
  1. Tez No: 65283
  2. Yazar: ADEM ALTINALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus subtilis, a-amilaz, enzim polimorfizmi, kalsiyumun etkisi, Bacillus subtilis, a-amylase, enzyme polymorphisms, effect of calsium stimulation n
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
öz MASTER TEZİ Değişik Bacillus Suşlarının Enzim Polimorfizmi Bakımından Karşılaştırılması ve Gen Aktarma İmkanlarının Araştırılması Adem ALTINALAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Numan ÖZCAN Yıl : 1997, Sayfa: 46 Jüri : Prof. Dr. Yüksel BEK : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Bacilluslar; aerobik, endospor formda ve gram pozitif bakterilerdir. Bacillus subtilis'ler ise önemli endüstriyel enzimlerin, bazı biyokimyasalların, antibiyotiklerin ve insektisidlerin üretiminde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Dünyada her yıl endüstriyel öneme sahip (yaklaşık 75.000 ton) enzim üretilmekte olup buda 300-600 milyon Amerikan dolan civarındadır. Bu çalışmanın amacı değişik Bacillus suşlarının enzim polimorfizmi bakımından karşılaştırılması ve gen aktarma imkanlarının araştırılmasıdır. Çalışmada, değişik Bacillus suşları oc-amilaz üretimleri bakımından taranmıştır. Belirlenen oc- amilaz pozitif suşlar kantitatif olarak araştırılmıştır. Suşlara ait protein profilleri SDS- PAGE kullanılarak karşılaştırılmıştır. Bacillus subtilis RSKK 246 nolu sustan izole edilen oc-amilaz 246 geni pUBUO vektör plazmidine takılmış ve değişik Bacillus suşlarına elektroporasyonla aktarılmıştır. Bacillus suşlarına ait ct-amilazın; optimum sıcaklığı, sıcaklık direnci, optimum pH*sı, spesifik aktivitesi ve kalsiyumla ilişkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS Comparision of Various Bacillus Strains in Enzyme Polymorphism and Investigation of Gene Transfer Possibilities Adem ALTINALAN DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Doc. Dr. Numan ÖZCAN Year : 1997, Page: 46 Jury : Prof. Dr. Yüksel BEK : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Bacillus are aerobic, endospore forming and gram positive bacterias. Bacillus subtilis are widely used as important sources of industrial enzymes, fine biochemicals, antibiotics and insecticides. The world sales for industrial enzymes (approximately 75.000 tons) were recently valued at US$ 300-600xl06per annum. The present study was aimed to comparision of various Bacillus strains in enzyme polymorphism and investigation of gene transfer possibilities. In the study, various Bacillus strains were screened for oc-amylase activities. oc-Amylase activities of positive strains were then assayed quantitatively. The protein profiles of supernatants of strains were compared by using SDS-PAGE. a-Amylase gene which is isolated from Bacillus subtilis RSKK 246 was transferred into pUBl 10 vector and used to transform various Bacillus subtilis strains which were transferred by electroporation. Bacillus strains were then tested for enzymatic activities: temperature optimum, thermo stability, pH values, specific activities and effect of Ca+2 stimulation.