Aile işletmeleri ve kurumsallaşma sürecinde karşılaştığı zorluklar
Family businesses and difficulties in institutionalizationprocess
- Tez No: 652922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAVİT ELGEZDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile işletmeleri, kurumsallaşma, nepotizm, Family businesses, institutionalization, nepotism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tüm dünyada ülke ekonomilerinin lokomotifi olan aile işletmelerinin yaşam süreleri oldukça kısa olmaktadır. Literatür destekli yaptığım araştırmalarda elde ettiğim bulgulara göre işletmelerin ömürlerinin kısa olmasının en belirgin sorunu kurumsallaşamamasıdır. Kurumsallaşma, aile işletmeleri için rekabetin yüksek olduğu günümüz piyasalarında yaşamlarını devam ettirebilmek ve kaynaklarını verimli kullanmalarında, alternatifi olmayan bir tercih olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada aile ve işletme kavramlarından yola çıkarak aile işletmesini, ülkemizde ve dünyadaki aile işletmelerinin genel özellikleri, ekonomideki yeri, Türkiye'deki önemli aile işletmeleri ve aile işletmelerinde nepotizm (kayırmacılık) gibi kavramlar incelenmiştir. Aile işletmesi kavramı hakkında yeteri kadar bilgi verdikten sonra ise kurumsallaşma kavramı, ögeleri, unsurları, kurumsal yönetim ilkeleri, kurumsallaşmanın temel bileşenleri, aile işletmesinin kurumsallaşma süreçleri ve teorileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Family businesses, which are the locomotive of the economies all over the world, have a very short life span. As we have noticed in our literature-supported research, the most obvious problem of family businesses' short life span is that they cannot institutionalize. Institutionalization appears as a non-alternative option for family businesses to continue their lives in today's markets where competition is high and use their resources efficiently. In this study, based on this notion of family and business, we examine the notion such as family business, general characteristics of family businesses in our country and the world, and nepotism. After giving enough information about the notion of family business, the notion of institutionalization, institutionalization processes and theories of the family business are presented.