Aile işletmelerinin kurumsallaşma sürecinde halkla ilişkilerin rolü
The role of public relations in the institiutionalization process of family owned enterprises
- Tez No: 263300
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN GÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: aile işletmeleri, kurumsallaşma, halkla ilişkiler, halkla ilişkiler ve kurumsallaşma ilişkisi, Family businesses, institutionalization, public relations, the relationship between public relations and institutionalization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzde gelişmiş ülkelerin çoğunun ekonomisi özel sektöre dayalıdır. Özel işletmelerin oluşturduğu bu yapı içinde var olan işletmelerin büyük çoğunluğu aile işletmesi olarak kurulmuş ekonomik birimlerdir. Dünyada ve ülkemizde halen faaliyette bulunan çeşitli büyüklükteki aile işletmelerinin ekonomi içinde sahip oldukları pay oldukça büyüktür.Aile işletmeleri, aile bireylerinden birinin herhangi bir alanda girişimde bulunarak bir iş kurmasını tanımlar. Aile işletmeleri; kuruluşları, yapısal özellikleri ve sorunlarına ilişkin farklılıklarıyla diğer işletmelerden ve kuruluşlardan ayrılırlar.Aile işletmelerinin de dünya pazarlarında yerlerini alabilmeleri için kurumsallaşmaları gereği kaçınılmazdır. Aile işletmeleri kurumsallaşma ile bir yandan rekabet güçlerini arttırırken diğer yandan da kuşaktan kuşağa geçerek yaşam sürelerini uzatırlar. Kurumsal çevreye uyum, hayatta kalabilmenin ön koşulunu sağlar. Değişimin ve yeniliğin devamlılığının sağlanması için halkla ilişkiler birimine düşen görev oldukça büyüktür. Aile işletmelerinin yaşamlarını kuşaklar boyu sürdürebilmeleri için kurumsallaşırken halkla ilişkilerden yararlanmalıdırlar.Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde aile işletmeleri ve yapısal özellikleri ana başlığı altında; işletme ve aile işletmesi tanımları, aile işletmeleri için geliştirilmiş modeller, kurulma nedenleri, yapısı ve gelişimi, sorunları ile dünyada ve ülkemizde aile işletmeleri; ikinci bölümünde, halkla ilişkilerin kavramsal çerçevesi, işlevleri ve kurumsallaşma kavramı ve kurumsal teori, halkla ilişkiler ve kurumsallaşma arasındaki ilişki üzerinde çalışılmıştır. Üçüncü bölüm ise, aile işletmelerinin kurumsallaşma sürecinde halkla ilişkiler başlığı altında; aile işletmelerinde kurumsal iletişim, kurumsal yapı ve kurumsal yönetim, kurum kültürü, aile işletmeleri kültürü, kültürel kalıplar, kültürel problemler ve kurumsallaşma, aile işletmelerinde değişim üzerinde çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the economies of most developed countries depend on private sector. The structure of the private sector is formed of privately owned businesses, which are family-owned economic units. Worldwide and nationally, the share of various size family-owned businesses within the economy cannot be underestimated.The attempt of a family individual to found a business within a trading environment defines the family businesses. Family businesses are separated from other business types by their own specific foundations, structure and difficulties.In order for the family businesses to take their place in worldwide markets, it is compulsory that they institutionalize. Through institutionalizing process, family businesses both improve their competitive capacity and lengthen their organizational life, which will expand through generations. Harmonizing with the institutional structure is a priority and a must to stand strong in the competitive market place. Public relation departments have an important role in maintaining the progress of change and innovation within the business. Family businesses have to benefit from public relation experts during the institutionalizing process.This study is comprised of three main sections.In the first section, under the heading ? Family Businesses and Their Structural Characteristics, the definition of businesses and family businesses, business models developed for family companies, reasons of their foundation, their structure, development, drawbacks and family businesses in Turkey and worldwide are the preliminary topics. In the second section, conceptual framework of public relations, its function, institutionalization concept and theory, the relationship between public relations and institutionalization are defined. In the third section; under the heading ? the Importance of Public Relations in the Institutionalization Process of Family Businesses, institutionalized structure, management and communication within family businesses, corporate culture and paradigms, cultural drawbacks and the process of change within the family businesses are emphasized.