Kronik hastalık yönetiminde hedef odaklı bakım: Hastaların algısını değerlendiren kalitatif bir çalışma
Goal oriented care in chronic disease management: A qualitative study evaluating patients' perception
- Tez No: 653072
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: kronik hastalık yönetimi, klinik yöntem, hasta merkezli, hedef odaklı, chronic disease management, clinical method, patient-centeredness, goal-oriented
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İşbu çalışma günümüzde gittikçe artmakta olan kronik hastalıkların daha etkin bir şekilde yönetilmesi amacıyla geliştirilen ve geliştirilmekte olan klinik yöntemler arasında olan hedef odaklı bakım hakkında ülkemizde bulunan hastaların algılarını değerlendirilmek ve görüşlerine başvurmak amacıyla tasarlanmıştır. Hastaların bu model hakkındaki görüşlerini derinlemesine irdeleyebilmek amacıyla niteliksel araştırma kullanılmıştır. Hasta görüşmeleri yüz yüze olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu ile derinlemesine olarak yapılmıştır. Yapılan görüşmeler deşifre edilerek bilgisayar destekli betimsel analize tabi tutulmuştur. Yapılan analiz sonrasında hasta görüşmelerinden elde edilen kodlar; kronik hastalık algısı, karar verme süreci ve hasta ile hekimin rolleri, tedavi hedeflerinin tanımlaması ve paylaşımı, tedavi başarısının değerlendirilmesi, hedef odaklı bakım algısı, doktor, hasta ve sistem kaynaklı güçleştirici ve/veya kolaylaştırıcı faktörler olmak üzere 6 ana tema altında toplanmıştır. Hedef odaklı bakım konusunda hasta görüşleri incelendiğinde hastaların daha çok medikal hedefler belirtme eğiliminde olmasına karşın gerekli bilgilendirme yapıldığı takdirde medikal olmayan hedeflerin varlığı görülmüştür. Hastaların çoğunluğu tedavi sürecinde kararların doktorlar tarafından alınması konusunda görüş bildirmiş olsa da hasta görüşleri incelendiğinde elde edilen bulgular, hastaların doktor tarafından yol gösterilmesi durumunda karar verme sürecine dahil olmak istediklerini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to evaluate the perceptions of patients in our country and to consult their opinions about goal-oriented care, which is one of the clinical methods developed for more effective management of increasing chronic diseases. Qualitative research was used to examine the patients' views on this model in depth. Patient interviews were conducted face to face with a semi-structured interview form. The interviews were deciphered and subjected to computer-aided descriptive analysis. After the analysis, the codes obtained from the patient interviews were collected under six main themes which are chronic disease perception, decision-making process and the roles of patients and physicians, identification and sharing of treatment goals, evaluation of treatment success, goal-oriented care perception, physician, patient and system based empowering and / or facilitating factors. When the patients' opinions about goal-oriented care were examined, although they tended to specify more medical goals, they also mentioned non-medical targets after informing. Although the majority of the patients expressed their opinions about the decisions to be taken by the doctors during the treatment process, the findings obtained when the patients' opinions were examined suggest that they want to be involved in the decision-making process, if the patients are guided by the doctor.