Alternatif bir üretim biçimi olarak kooperatifçilik: S.S Ovacık 94 Mah. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin dayanışma ekonomileri açısından incelenmesi
As an alternative form of production cooperative: S.S Ovacık 94 Mah. agricultural development in terms of solidarity economies of the cooperative reviews
- Tez No: 653119
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Dayanışma Ekonomileri, Kooperatif, Kooperatifçilik, Küreselleşme, Neo-liberalizm, S.S. Ovacık 94 Mah. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Tunceli, Solidarity Economies, Cooperative, Cooperatives, Globalization, Neo-liberalism, S.S. Ovacık 94 Neighborhood Agricultural Development Cooperative, Tunceli
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
21. yüzyılın ilk çeyreği,“büyümenin sonuna”geldiğimize dair birçok kanıt ortaya koymaktadır. Açgözlülük, rekabet, bireysel hırs ve borç ile yürütülen küresel kapitalizm, amansız bir büyümeyle“hayali zenginlik”yaratmakta, eşitsizliği derinleştirerek, doğayı ve dünya toplumlarını tehdit etmektedir. Yoksulluk, savaş, suç, işsizlik, ırkçılık, açlık, her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Eşitsizliğin derinleşerek büyümesi, neo-liberal iktisadın bakış açısını yeniden sorgulamamıza ve alternatif yaklaşımlar üzerinde düşünmemize neden olmuştur. Bu durum sosyal ve politik teoride uzun süre göz ardı edilen dayanışma kavramının, tekrar hak ettiği ilgiyi görmesini sağlamıştır. Son yıllarda yaşanan yeni toplumsal hareketlerin kimlik ve emek mücadelelerindeki dirençli ve ortak tavrı, farklı dayanışma biçimlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı, neo-liberalizmin yıkıcı etkilerinin yeniden sorgulandığı ve buna bağlı olarak farklı dayanışma biçimlerinin ortaya çıktığı bir dönemde, alternatif üretim sistemleri tartışmasına dikkat çekmektir. Çalışma, alternatif üretim sistemleri arayışını, dayanışma ekonomileri tartışması üzerinden gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda, dayanışma ekonomilerinin en önemli bileşeni olan kooperatifçilik hareketi öne çıkmaktadır. Türkiye'deki kooperatifçilik tartışması açısından, son zamanlarda dikkat çeken örneklerden biri, S.S. Ovacık. 94 Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifidir. Toplumsal faydayı ve dayanışmayı öne çıkaran uygulamaları nedeniyle, S.S. Ovacık 94 Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, dayanışma ekonomileri tartışması açısından önemli bir noktada durmaktadır. Çalışma,“Küresel kapitalist üretim biçimine karşı, alternatif üretim sistemi geliştirilebilir mi?”ana sorunsalına odaklanmaktadır. Çalışma, alternatifi dayanışma ekonomileri yaklaşımı ile S.S. Ovacık 94 Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi içinde aramaktadır.
Özet (Çeviri)
The first quarter of the 21st century provides a lot of evidence that we are at the“end of growth”. Global capitalism, driven by greed, competition, individual ambition and debt, creates“imaginary wealth”with a relentless growth, deepening inequality, threatening nature and world societies. Poverty, war, crime, unemployment, racism, hunger are spreading day by day. The deepening and growing of inequality caused us to question the point of view of neo-liberal economics and to think about alternative approaches. This enabled the concept of solidarity, which has been neglected for a long time in social and political theory, to see the attention it deserves again. Resilient and common attitude of new social movements, identity and labor struggles in recent years caused different forms of solidarity. The aim of this study is to draw attention to the discussion of alternative production systems at a time when the destructive effects of neo-liberalism are re-questioned and different forms of solidarity arise accordingly. The study carries out the search for alternative production systems through the discussion of solidarity economies. In this context, the cooperative movement, which is the most important component of solidarity economies, comes to the fore. In terms of cooperative debate in Turkey, one of the striking examples recently, S.S. Ovacık 94 Neighborhood Agricultural Development Cooperative is. Due to its practices that emphasize social benefit and solidarity, the S.S. Ovacık 94 Neighborhood Agricultural Development Cooperative stands at an important point in terms of the discussion on solidarity economies. The study focuses on the main problematic of“Can an alternative production system be developed against the global capitalist mode of production”. The study looks for an alternative in the Solidarity Economies S.S. Ovacık. 94 Neighborhood Agricultural Development Cooperative.