Airbnb tüketici deneyimlerinin kültür ve turist tipolojileri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Airbnb consumer experiences in terms of culture and tourist typologies
- Tez No: 653134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Deneyim, Turist Tipolojisi, Kültür, Airbnb, Aribnb Deneyimleri, Experience, Tourist Typology, Culture, Airbnb, Airbnb Experiences
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Airbnb 2008 yılında yeni bir fikirle ortaya çıkmış ve destinasyondaki yerel halkın kullanmadıkları atıl durumdaki oda ve evleri turistlere kiralamalarına internet tabanlı olarak aracılık etmeye başlamıştır. Airbnb'nin getirdiği yenilikçi fikir ve aracılık ettiği hizmet tarzı paylaşım ekonomisi olarak adlandırılmaktadır. Paylaşım ekonomisi, kişiler arası karşılıklı fayda sağlanması anlayışını ifade etmektedir. Airbnb, kullanıcılarına yerel ev sahibiyle aynı çatı altında konaklayarak, aynı sofrayı ve yaşam tarzını paylaşarak otantik deneyimler yaşamayı teklif etmektedir. Airbnb'nin sunmuş olduğu otantik deneyimler yaşama teklifi; meta, ürün ve hizmetlerin farklılaştırılarak deneyimler eşliğinde tüketiciye sunulduğu, hizmet ekonomisinden sonra dördüncü ekonomik boyut olan deneyim ekonomisini ifade etmektedir. Turistlerin seyahat tercihleri farklılık göstermektedir. Bu farklılıkların ardında yatan motivasyonlar; milliyetlerin kültürel farklılıkları olacağı gibi, turistlerin bireysel olarak yenilik ya da aşinalık arayışları da olabilmektedir. Çünkü kültür, genelden özele, bir ulusun kaderini etkilediği gibi; bireysel olarak davranışlar üzerinde de etkili olmaktadır. Turistlerin yenilik ya da aşinalık arayışı ise; seyahat ve tatil tercihlerinde farklılıklara yol açmakta ve bu eksende; yerel halkın yaşayışını ve kültürlerini deneyimlemeyi isteyenler ile tatillerinde geleneksel seyahat ve konaklama hizmetlerini tercih edenler olmak üzere turistler açısından farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu farklılıklardan yola çıkarak, çalışmanın amacını; turistlerin Airbnb deneyimlerine ilişkin farklılıkların kültürler ve turist tipolojileri açısından incelenmesi ve gruplar arasında fark olup olmadığının tespit edilmesi, turist tipolojilerinin kültüre göre farklılık gösterip göstermediğinin anlaşılması oluşturmaktadır. Çalışma verilerinin bir kısmı çevrimiçi ve bir kısmı yüz yüze olmak üzere 43 farklı milliyetten 485 anket formu ile elde edilmiştir. Araştırmanın hipotezlerinin sınanması amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizleri ile kukla değişkenli regresyon analizleri uygulanmıştır. Analizler sonucunda, hipotezlerden ikisi desteklenmiş, bir hipotez de kısmen desteklenmiştir. Turistlerin Airbnb deneyimlerinin turist tipolojilerine ve kültürlere göre farklılık gösterdiği anlaşılırken; turist tipolojilerinin de kültürlere göre kısmen farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Airbnb has emerged in 2008 with new idea and has started to mediate internet-based rentals of unused idle rooms and houses belonging to the local people in the destination. The innovative ideas brought by Airbnb and the mode of service it mediates are called sharing economy. Sharing economy expresses the understanding of mutual benefit between peers. Airbnb offers its users to experience authentic experiences by staying under the same roof with the local hosts, sharing the same table and life style. The offer of authentic experiences offered by Airbnb means the the experience economy, which is the fourth economic dimension after the service economy, where commodities, prodcuts and services are differentiated and presented to consumers with experiences. Travel preferences of tourists vary. The motivations behind these differences will be the cultural differences of nationalities, as well as tourists seeking novelty or familiarity individually. Because culture affects the fate of a nation, from general to private, it also has an impact on individual behavior. The search for novelty or familiarity of tourists leads to differences in travel and holiday preferences, and on this axis, there are differences in terms of tourists, those who want to experience the life and culture of the local people and those who prefer traditional travel and accommodation services during their holidays. Based on these differences, the purpose of the study is to examine the differences between tourists' Airbnb experiences in terms of cultures and tourist typologies, and to determine whether there is a difference between groups, and to understand whether tourist typologies differ by culture. The data required for the study were obtained through 485 questionnaires from 43 different nationalities, some online and some face-to-face. In order to test the hypotheses of the research, regression models were created, and multiple linear regression analyzes and dummy variable regression analyzes were applied. As a result of the analyzes, two of the hypotheses were supported, and one hypothesis was partially supported. While it is understood that Airbnb experiences of tourists differ according to tourist typologies and cultures; it has been determined that tourist typologies also differ partially according to cultures.