Kültür, kamuoyu ve dış politika ekseninde Türkiye-Rusya ilişkilerinin ekonomi politiği
Culture, public opinion and political economy of Turkey-Russia on the axis of foreign policy
  1. Tez No: 653158
  2. Yazar: NISA MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR YASİN ASAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel İlişkiler, Türkiye ve Rusya, Dış Politika, Cultural Relations, Turkey and Russia, Foreign Policy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler ekonomik, siyasi ve sosyal açılardan incelenmiş, iki ülke arasındaki ilişkilerin kültürel arka planı Çarlık dönemi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Rusya Federasyonu üzerinden analiz edilmiştir. Yaklaşık 1300 senedir devam eden Türk-Rus ilişkileri Avrasya'nın en önemli kültürel etkileşimlerinden biri olarak değerlendirilmiş, söz konusu ilişkiler edebiyat, sanat ve dilbilimi gibi diğer alanları da etkilemiştir. Kültür, ülkeler arasında mevcut insani ilişkiler yoluyla karşılıklı zenginliği arttırabilme gücüne sahip olduğundan, bu olgunun iki ülke halklarını birbirine yakınlaştırdığı görülmektedir. Türkiye'de kültürel gelişmeyi sağlayan faktörlerher ne kadar güçlü olsa da, tarih boyunca Türk halkının Doğu ve Batı halklarının kültürel etkilerine açık olduğu görülmüştür. Bu çalışmada da, Türkiye ve Rusya arasındaki kültürel ilişkiler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, Russia and Turkey relations have been examined by the political, economical and social aspects and the background of the cultural relations between two countries has been analyzed through the Tsarist period, the Soviet Socialist Republic, and the Russian Federation. Turkish-Russian relations, which have been going on approximately 1300 years, have been evaluated as one of the most important cultural interactions of Eurasia, and these relations have also affected other fields such as literature, art, and linguistics. It seems that this phenomenon brings the people of the two countries closer to each other, as culture has the power to increase mutual wealth through existing humanitarian relations between countries. Although, factors that ensuring cultural developments in Turkey are powerful, it has been observed that, throughout history, Turkish people are open to the cultural influences of Eastern and Western people. So, the cultural relationships between Turkey and Russia have been analyzed in this study.