Komorbiditesi olan çok eklem tutulumlu osteoartrit hastalarında balneolojik tedavinin (hidroterapi ve peloidoterapi) etkinliğinin araştırılması, randomize kontrollü klinik çalışma
Evaluation of the effectiveness of balneological therapy (hydrotherapy and peloidotherapy) in osteoarthritis patients with comorbidity, a randomized controlled clinical study
- Tez No: 653245
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT ZEKİ KARAGÜLLE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Medical Ecology and Climatology
- Anahtar Kelimeler: Balneolojik tedavi, Hidroterapi, Peloidoterapi, Osteoartrit, Komorbidite
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Çoklu eklem osteoartriti (diz ve ek olarak el veya kalça) ve komorbiditesi (hipertansiyon, obezite veya diyabet) olan hastalarda balneolojik tedavinin etkinliğini değerlendirmek Gereç ve yöntem: Bu randomize kontrollü çalışmada 58 hasta rastgele iki gruba ayrıldı. Tedavi grubuna 20 dk süreyle hidroterapi(36-380C), ardından ağrılı eklemlere(diz + el/kalça) 20 dakika 42-430C peloidoterapi, 2 hafta hafta içi her gün uygulandı. Kontrol grubu ise rutin ilaç kullanımına devam etmiştir. Hastalar başlangıç, tedavi sonrası 1.ay ve tedavi sonrası 3. Ay olmak üzere; ağrı (VAS, görsel analog skala), hastanın ve doktorun global değerlendirilmesi(VAS), Avrupa yaşam kalitesi ölçeği (EQ5D-3L), Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri indeksi (WOMAC) Diz (ağrı, tutukluk, fiziksel fonksiyon), Duruöz el indeksi(DHI), WOMAC Kalça (ağrı, tutukluk, fiziksel fonksiyon), Avustralya/Kanada osteoartrit el indeksi (AUSCAN) ile değerlendirildi. Bulgular: Tüm hastalarda diz osteoartriti yanı sıra el osteoartriti (36 hasta, %68) ve kalça osteoartriti (17 hasta, %32) vardı. Tüm hastalarda komorbidite(ler) mevcuttu (% 71 hastada hipertansiyon, % 62 hastada obezite ve %41 hastada diabetes mellitus). Tedavi grubunda başlangıca göre; tedavi sonrası 1. Ay ölçümünde; Womac kalça ağrı skoru (p=0,304) ve EQ5D skoru(p=0,054) dışında 1. ve 3. Ayda değerlendirilen tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi. Sonuç: Balneolojik tedavi (hidroterapi ve peloidoterapi); komorbiditesi ve çok eklem tutulumlu osteoartriti olan hastalarda ağrıyı azaltmak, fonksiyonel durumu iyileştirmek ve yaşam kalitesini korumak için etkili bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the efficacy of balneological treatment (hydrotherapy and peloidotherapy) in patients with multiple-joint osteoarthritis (hand or hip in addition to knee) and comorbidity (hypertension, obesity and/or diabetes). Method: In this randomized controlled trial, 58 patients were randomly assigned to two groups. The treatment group received hydrotherapy (36-380C) for 20 minutes, and then peloidotherapy is applied on painful joints at 42-430C for 20 minutes, on weekdays for 2 weeks. The control group continued usual medical treatment. Patients were evaluated at baseline, and 1 and 3 months after the treatment with pain (Visual Analog Scale, VAS), patient and physician global assessment (VAS), European quality of life (EQ5D-3L), Western Ontario and McMaster Universities (WOMAC) knee (pain, stiffness, physical function), Duruöz Hand index (DHI), WOMAC Hip (pain, stiffness, physical function), and Australian/Canadian osteoarthritis hand index (AUSCAN). Results: All patients had knee osteoarthritis in addition to hand osteoarthritis (36 patients, 68%) and hip osteoarthritis (17 patients, 32%). All patients had comorbidity(ies) (71% of patients had hypertension, 62% had obesity and 41% had diabetes mellitus). There was a statistically significant difference in the treatment group compared to the control group in all parameters at 1 and 3 months except Womac-hip pain (p=0.304) and EQ5D (p=0.054) scores at 1 month. Conclusion: Balneological treatment (hydrotherapy and peloidotherapy) is an effective treatment option to reduce pain, improve the functional state and the quality of life in patients with multiple-joint osteoarthritis and comorbidity. KeyWords: Balneological treatment; Hydrotherapy; Peloidotherapy; Osteoarthritis; Comorbidity.