İnfektif endokardit hastalarının epidemiyolojik, klinik, laboratuvar özellikleri ve mortaliteye etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of epidemiological, clinical, laboratory characteristics of infective endocarditis patients and the factors affecting mortality
- Tez No: 658545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AYBALA ALTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: infektif endokardit, komplikasyon, mortalite, complication, infective endocarditis, mortality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında yüksek mortalite ve ciddi morbiditelere sebep olan indektif endokardit hastalığının retrospektif olarak incelenerek epidemiyolojik özelliklerinin, klinik ve laboratuar bulgularının, komplikasyonlarının ve mortaliteye etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: S.B.Ü. Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2008-2020 yılları arasında yatarak tedavi görmüş, modifiye Duke kriterlerine göre kesin tanı alan 75 infektif endokardit olgusu ve 76 atak belirlenerek, hasta bilgileri hastane bilgisayar sistemi, hasta dosyaları ve arşivden kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Çalışmada 28'i(%37,3) kadın toplam 75 hasta ve 76 atak ele alınmıştır. Erkek/kadın oranı 1,6 olarak bulunmuştur. Hastaların yaş ortalaması 55,1±18,5(19-84) yıl olarak saptanmıştır. Komorbiditesi olan 59 hasta mevcuttu(%78). Kardiyak yatkınlaştırıcısı olan 47(%68,1) hasta, kardiyak dışı yatkınlaştırıcısı olan 42 (%55,2) hasta tespit edildi. Kardiyak yatkınlaştırıcılardan en sık dejeneratif kalp hastalıkları, ekstrakardiyak yatkınlaştırıcılardan ise en sık santral venöz kateter kullanımı ile hemodiyaliz mevcuttu. Olguların %84,2'si doğal kapak endokarditi, %77,6'sı akut seyirli idi. En sık görülen başvuru yakınması %93,4 ile ateş, takibinde üşüme-titreme, halsizlik, eklem ağrısı, nefes darlığı, akut inme belirtileri, bulantı-kusma, terleme, kilo kaybı olarak devam etmekteydi. Başvuru anında WBC 37(%48,6) hastada yüksek saptanırken, CRP 68(%89,4) hastada yüksek olarak ölçülmüştür. Etken tespit edilme oranı %92,2 olarak belirlenmiştir. En çok üreyen etken stafilokoklardı(31), ardından streptokoklar(13) ve enterokoklar(13)gelmekteydi. Gram negatif etken üreyen 6, mantar üremesi olan 3 hasta mevcut olup gram negatif etkenlerden 2'si Brucella spp ve 1'i Coxiella spp. olarak belirlendi. Görüntüleme yöntemlerinden transtorasik ve transözefageal ekokardiyografi verileri incelenmiş olup, vejetasyon boyutunun 10mm'den büyük olması ve vejetasyon mobilitesi artmış mortalite ile ilişkili bulundu. Tedavi yöntemleri etkenlere göre kategorize edildi, primer ampirik rejim ya da etkene yönelik tedavi verildiği görüldü. Trombolitik ve antikoagülan k ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi görülmedi. Cerrahi operasyon ihtiyacı olan hastalardan opere edilen ve edilmeyen grup ile mortalite arasında ilişki saptanmadı. Komplikasyon gelişen hasta sayısı 51(%67,1), en sık gelişen komplikasyonlar sırasıyla embolik olaylar, kapak yetmezliği, apse ve kalp yetmezliği olarak görüldü. Hastane içi mortalite gelişen hasta sayısı 19(%25), Takibi sırasında 6 ayda mortalite gelişen hasta sayısı 31(%40,7) idi. Sonuç: Çalışmamızda yaş, DM, HT, semptom süresinin kısalığı, vejetasyon boyutunun 10 mm'nin üzerinde olması, vejetasyon mobilitesi, komplikasyon gelişmesi, major emboli, serebral emboli hastane içi mortaliteyi arttırmaktaydı. Aynı zamanda 6 aylık mortalite risk skoru ve operasyon risk skoru ile 6 aylık mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to determine the epidemiological features, clinical and laboratory findings, complications, and factors affecting mortality of infective endocarditis that causes high mortality and serious morbidity, retrospectively. Materials and Methods: In Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, 75 infective endocarditis cases and 76 episodes who were treated as inpatients between 2008-2020 and diagnosed according to modified Duke criteria were determined and the patients' information were recorded from the hospital computer system and patient files. Results: In the study, a total of 75 patients, 28 (%37,3) of whom were women and 76 episodes were handled. Male/female ratio was 1.6. The mean age of the patients was found to be 55.1 ± 18.5 (19-84) years. Fifty-nine patients (78%) with comorbidity. 47 (68.1%) patients with cardiac predisposing factors and 42 (55.2%) patients with non-cardiac predisposing factors were detected. While degenerative heart diseases were the most common cardiac predisposers, hemodialysis and the use of a central venous catheter were the most common extracardiac predisposers. 84.2% of the cases had native valve endocarditis and 77.6% had an acute course. While the most common complaint at presentation was fever with 93.4%, it continued as chills, weakness, joint pain, shortness of breath, acute stroke symptoms, nausea-vomiting, sweating, and weight loss. White blood cells (WBC) was found to be high in 37 (48.6%) patients at admission, while C-reactive protein (CRP) was found to be high in 68 (89.4%) patients. The microbiological agent detection rate was determined to be 92.2%. Staphylococci (31) were the most prolific agents, followed by streptococci (13) and enterococci (13). There were 6 patients with gram-negative growths and 3 patients with fungal growth. Two of the gram-negative agents were Brucella spp and 1 was Coxiella spp. was determined. Transthoracic and transesophageal echocardiography imaging methods were examined, and vegetation size greater than 10 mm, and vegetation mobility were found to be associated with increased mortality. Treatment methods were categorized according to the agents and it was observed that the primary empirical regimen or treatment directed to the agent was given. There was no statistically significant relationship between mortality and the use of thrombolytics and anticoagulants. No relationship was found between the operated and non-operated groups of patients who needed surgical operation and mortality. The number of patients with complications was 51 (67.1%) and the most common complications were embolic events, valve insufficiency, abscess, and heart failure, respectively. While the number of patients who developed in-hospital mortality was 19 (25%), the number of patients who developed mortality in 6 months during follow-up was 31 (40.7%). Conclusion: In our study, elderly age, diabetes mellitus (DM), hypertansion (HT), short duration of symptoms, vegetation size over 10 mm, vegetation mobility, development of complications, major embolism and cerebral embolism were associated with in-hospital mortality. At the same time, a statistically significant relationship was found between 6-month mortality and the scores of 6-month mortality risk and operation risk.