Rovamycine antibiyotiğinin etkin maddesi spiramycin'in sıçam kemik iliği hücrelerinde in vivo genotksik etkileri
In vivo genotoxic effects of spiramycin which effective ingredient of rovamycine in bone marrov cells of rats
- Tez No: 65337
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPAKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rovamycine, Spiramycin, Sıçan Kemik İliği Hücresi, Kromozoma! Anormallik, Genotoksik Etki, Rovamycine, Spiramycin, Rat Bone Marrow Cells, Chromosomal Aberration, Genotoxic Effect
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
öz Bu çalışmanın amacı, Rovamycine antibiyotiğinin etkin maddesi olan spiramycin' in sıçan (Rattus norvegicus var. albinos) kemik iliği hücrelerinde genotoksik ve sitotoksik etkilerini araştırmaktır. 100 mg/kg/gün konsantrasyonundaki spiramycin ile 7 gün boyunca beslenen ve son dozdan 6 saat sonra öldürülen sıçanların kemik iliği hücrelerinde anormal hücre ve KA/hücre sayısı artmasına rağmen diğer dozlarda (200 ve 400 mg/kg/gün) artmamıştır. Bu muamele süresinde MI etkilenmemiştir. 12 saat sonra öldürülen sıçan kemik iliği hücrelerinde ise spiramycin hem anormal hücre hem de KA/hücre sayısını arttırmamış, MI'i ise genellikle düşürmüştür. Gap oluşumu üzerine spiramycin' in herhangi bir etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT The aim of this study was to investigate the genotoxic and cytotoxic effects of spiramycin which is an effective ingredient of rovamycine in bone marrow cells of rats (Rattus norvegicus var. albinos). Spiramycin increased percentage of the abnormal cell and the C A/cell in bone marrow cells of rats which treated with 100 mg/kg/day of spiramycin for 7 days and sacrified 6 h after last administration, however spiramycin could not induce the abnormalities at the other concentrations (200 and 400 mg/kg/day). The Ml was not affected. In the bone marrow cells of rats which sacrified after 12 hours, spiramycin did not increased both the percentage of abnormal cell and the CA/cell, whereas it generally decreased the Ml. Spiramycin did not effect the formation of gaps.