2017 yılı içerisinde acil servise intihar amaçlı ilaç içme sebebiyle başvuran hastaların; sosyodemografik özellikleri, klinik durumları ve sonuçları açısından değerlendirilmesi
Evaluate the sociodemographic characteristics. clinical conditions and results of the patients who applied to the emergency department due to the use of suicide drugs
  1. Tez No: 653373
  2. Yazar: NEFİSE BÜŞRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH KORKUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ AVNİ UYGAR SEYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, Acil Servis, sosyodemografik özellikler, ilaç alımı, psikotrop ilaçlar, Suicide, Emergency Room, Sociodemographic Features, Drug Intake, Psychotropic Drugs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızda Acil Servis' e intihar amaçlı ilaç içme sebebiyle başvuran hastaların; sosyodemografik özellikleri, klinik durumları ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01 Ocak 2017-31 Aralık 2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Acil Servisi'ne intihar amacıyla ilaç içme nedeniyle başvuran 391 hasta çalışmaya dahil edildi. İlaç içme dışında farklı mekanizmayla intihar girişiminde bulunanlar ve 12 yaş altındaki hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmamızın %69,8'i (n=273) kadın, %30,2'si (n=118) erkek olmak üzere toplam 391 olgu ile yapılmıştır. Araştırmaya dahil edilen 391 vakanın yaş ortalaması 31,01±12,064 olup, en küçük vaka 14, en büyük vaka ise 73 yaşındadır. Vakalardan 140'ı (% 35,8) evli, 205'i bekar (% 52, 4), 42'si (% 10,7) boşanmış ve 4'ü ( % 1) duldur. Vakaların büyük çoğunluğu (% 93,1) İstanbul'dandır. Vakaların % 58,3'üne Acil Servis'ten taburcu edilmiş; % 27,1'i izinsiz terk olmuş; %10,5'i ise psikiyatri servisine yatışı yapılmıştır. Yaşlıların intihar girişimlerinde gençlere göre ölümü daha çok amaçladıkları şeklinde yorumlanabilir. Çalışmaya dahil edilen hastaların intihar amaçları, sekonder kazanç, öfke ve ölüm olarak gruplandırıldı. Sekonder kazancı gençlerin daha çok amaçladıklarını bulduk. Klinik sonuçları Acil Servis'ten taburcu, psikiaytri servis yatışı, yoğun bakıma yatış ve izinsiz terk olarak grupladık, ölüm amacı ile intihar girişiminde olan hastaların daha çok psikiyatri servis yatışı verildiğini, sekonder kazanç amacı olanların hiçbirine Yoğun Bakım yatışı verilmediğini daha çok Acil Servis'ten taburcu edildiğini tespit ettik. İntihar amacıyla parasetamol kullanan bireylerin %70,10'u Acil Servisten taburcu edilmiştir. Tekrar intihar düşüncesine sahip olan vakaların % 39,29'unun özgeçmişinde psikiyatrik hastalık olduğu tespit edilmiştir. Ölüm amaçlı olan vakalarda, sekonder kazanç ve öfke amaçlı olanlara göre daha çok psikotrop ve çoklu ilaç alımı ile intihar edildiği görülmektedir. Sonuç: İntihar davranışı; etyolojisi ve risk faktörlerine bakıldığında, oldukça kapsamlı bir konu olmakla beraber çok fazla değişkeni mevcuttur. Önemli bir halk sağlığı problemi olduğundan ve ölüm nedeni olması dolayısıyla risk faktörleri belirlenerek alınacak önlemler saptanmalıdır. Sonuç olarak yaşlı insanlar intihar ettiklerinde, ölmek için daha kararlı olduklarından ve intihar etmek için seçtikleri yol açısından daha kritik hasta grubu sınıfına girdiklerinden, yaşlı hastalar acil servise intihar ederek başvurduklarında daha dikkatli olunması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of our study was to evaluate the sociodemographic characteristics, clinical conditions and results of the patients who applied to the Emergency Department due to the use of suicide drugs. Materials and Methods: In this study, a total of 391 patients were included who admitted to the Dr. Lutfi Kırdar Research Center Emergency Department in Health Sciences University Istanbul due to suicide attempts with drugs between 01 January 2017 and 31 December 2017. The patients who attempted suicide with different mechanisms other than taking drugs and under 12 years old were not included in the study. Results:Among the 391 cases, 69,8% (n = 273) female and 30,2% (n = 118) male. The average age of the patients was 31,01 ± 12,064 with the youngestcase was14 while the oldest case was73 years old. Of the cases, 140 (35,8%) weremarried, 205 were single (52%, 4), 42 (10,7%) weredivorced, and 4 (1%) werewidows. The majority of cases (93,1%) were from Istanbul. 58,3% of the cases were discharged from the Emergency Department; 27,1% left without permission; 10,5% were admitted to the psychiatric service. It can be interpreted that older people aim to die more than young people in suicide attempts. Suicide goals of the patients included in the study were grouped as secondary gain, anger and die. We found that secondary earnings are more aimed by young people. We grouped the outcomes as; discharge from the Emergency Department, admitted to the psychiatric service, admitted to the intensive care unit and leave the Emergency Department without permission. In our study we found out that patients who attempted suicide forthe purpose of death were more admitted to the psychiatric service, none of those patients who attempt suicide with secondary gain were given hospitalization but they were mostly discharged from the Emergency Department. Patients of 70,10% who have taken paracetamol for suicide are discharged from the Emergency Department. It was determined that 39,29% of the cases who had suicidal thoughts again, had a psychiatric illness. It is observed that in cases with death purposes, it was suicidal with more psychotropic and multiple drug intake than those with secondary gain and anger purposes. Conclusion: Considering suicidal behavior, etiology and risk factors, it is a very comprehensive subject and it has many variables. Since it is an important public health x problem and cause of death, risk factors and precautions should be determined. Elderly patients commit suicide need to be more careful when they attempt to the emergency room because older people are more determined to die when they commit suicide and they are the most critical group of patients in suicide.