Mersin üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde hastalardan istenen çocuk ve ergen psikiyatrisi konsültasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of child and adolescent psychiatry consultations at mersin University Medical Faculty Hospital
  1. Tez No: 622323
  2. Yazar: BAHRİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE TOROS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, ergen, konsültasyon, liyezon, psikiyatri, child, adolescent, consultation, liaison, psychiatry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
On yıllık süreç içerisinde kliniğimize konsülte edilen olguların sosyodemografik özellikleri, konsültasyon istenme sebepleri, konsültasyon isteyen klinikler, olguların organik ve psikiyatrik tanıları, önerilen tedaviler ve kontrole gelme durumunun araştırılması amaçlandı. 1 Ocak 2009-1 Ocak 2019 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına konsülte edilen, daha önce kliniğimizin rutin uygulama aşamalarında değerlendirilmiş, 0-18 yaş arası olguların arşiv dosyaları retrospektif olarak taranmıştır. Mahkeme aracılığı ile Adli Tıp Anabilim Dalına başvurup konsülte edilen adli olgular dahil edilmemiştir. Değerlendirilen 1199 olgunun % 53.5'i (n=642) kız, yaş ortalaması 11.27±4.92 yıl idi. Olguların % 51.8'inde fiziksel tıbbi bir tanı mevcuttu. En sık tanı epilepsi (% 20.1) idi. En sık konsültasyon isteyen kliniğin % 86.9 ile çocuk sağlığı ve hastalıkları olduğu, çocuk sağlığı hastalıklarının alt birimlerine bakıldığında en sık konsültasyon isteyen birimlerin çocuk nöroloji (% 37.9) ve çocuk acil (% 23.2) olduğu saptandı. Konsültasyonların % 29.7'sinin serviste yatmakta olan olgular için istendiği belirlendi. En sık konsültasyon istenme nedenleri sırasıyla % 16,3 ile intihar girişimi, % 16,2 ile somatik belirtiler, % 13,5 ile zıtlaşma-öfke denetim problemleri-davranım problemleri idi. Olguların % 17.2'sine tanı konulamadığı, % 4.9'unun normal olarak değerlendirildiği saptandı. En sık ruhsal tanılar DEHB (% 16.9), depresif bozukluk (% 13.3) ve mental retardasyon (% 9.9) idi. Yatan hastalarda en sık tanı depresif bozukluk (% 29.5), ayaktan başvuran olgularda en sık tanı DEHB (%24.3) idi. Olguların % 53.5 'ine ilaç tedavisi önerilmiştir. En sık önerilen ilaç tedavisi SSRI grubu antidepresanlardır. Çalışmamız sonuçları, konsültasyon istemlerinin değerini ve bölümler arası iş birliğinin ehemmiyetini vurgulamaktadır. Bölümler arasındaki iş birliğinin artması çocuk hastaların tedavilerinin daha hızlı ve etkili yapılabilmesi için önemlidir. Bu konuda düzenlenecek seminerlerin klinikler arasındaki iş birliğini artırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the sociodemographic characteristics of the patients consulted to our clinic within 10 years, the reasons for consultation, the clinics asking for consultations, the organic and psychiatric diagnoses of the cases, the recommended treatments and the status of visiting for follow-up examination. The archival files of patients aged 0-18, consulted to Mersin University Medical Faculty Hospital, Department of Child and Adolescent Psychiatry between 01.01.2009 and 01.01.2019, evaluated in the routine practice of our clinic, were retrospectively screened. The forensic cases consulted to the Department of Forensic Medicine by the court were not included. Of the 1199 evaluated patients, 53.5% (n=642) were girls and the mean age was 11.27 ± 4.92 years. 51.8% of the patients had a physical medical diagnosis. The most common diagnosis was epilepsy (20.1%). Clinic of pediatrics was found to be the department that the consultations were requested most, and the most frequent consultation units of pediatrics were pediatric neurology (37.9%) and pediatric emergency (23.2%). 29.7% of the cases were inpatients. The most frequent reasons for consultation were suicide attempts (16.3%), somatic symptoms (16.2) and opposition-anger control problems-behavior problems (13.5%). 17.2% of the cases could not be diagnosed. 4.9% of the cases were evaluated as normal. The most common psychiatric diagnoses were ADHD (16.9%), depressive disorder (13.3%), and mental retardation (9.9%). The most common diagnosis was depressive disorder (29.5%) in the inpatients and was ADHD (24.3%) in the outpatients. Drug treatment was recommended to 53.5% of the cases. The most frequently prescribed drug was SSRI. Outcomes of our study emphasized the merit of these consultation demands, and the importance of collaboration between disciplines. It is important to increase cooperation between the disciplines in order to make the treatment of pediatric patients faster and more effective. Seminars on this subject are thought to increase the cooperation between clinics.