Spinal kord yaralanması olan bireylerde 'Wheelchair skills test questionnaire' (WST-q) 5.0 formunun Türkçe versiyonu kültürel adaptasyonu, geçerlik ve güvenirliği
Cultural adaptation, validity and reliability of the turkish version of The wheelchair skills test questionnaire (WSTY-q) 5.0 form in individuals with spinal cord injury
  1. Tez No: 653419
  2. Yazar: EBRU KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERRUH TAŞPINAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal Kord Yaralanmaları, Tekerlekli Sandalyeler, Parapleji, Engelli Bireyler, Çeviriler, Spinal Cord Injuries, Wheelchairs, Paraplegia, Disabled Persons, Translations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Manuel tekerlekli sandalyenin (TS) kullanımını artırmak için, TS kullanıcılarının becerilerini değerlendirmek önemlidir. Ancak ülkemizde spinal kord yaralanmalı (SKY) bireylerin TS becerilerini değerlendirecek bir ankete rastlanmamıştır. Bu nedenle, manuel TS kullanıcılarının becerilerinin değerlendirilmesi konusunda, Türkçe bir ölçek elde edilmesi amacıyla çalışmamızda Wheelchair Skills Test-Questionnaire (WST-Q)' nun kültürel adaptasyonu, geçerlik ve güvenirliği çalışmalarının yürütülmesi planlanmıştır. Yöntem: Çeviri aşamalarının tamamlanmasının ardından anket, öncelikle 4 kişiye pilot test olarak uygulanmış, anlaşılması zor olan sorular gözden geçirilerek düzenlenmiştir. Nihai halini alan WST-Q Türkçe, çalışmaya dahil etme kriterlerini karşılayan ve gönüllü olur formunu onaylayan 20 olguya uygulanmıştır. Geçerliğin değerlendirilmesi için Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu olgulara uygulanmış ve elde edilen veriler WST-Q Türkçe verileri ile karşılaştırılmıştır. Güvenirliğin değerlendirilmesi için WST-Q Türkçe, olgulara iki hafta sonra tekrar uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda WST-Q 5.0 (Manuel) formunun Türkçe adaptasyonu yapılmış ve WST-Q 5.0 (Manuel) Türkçe ismi verilmiştir. Adaptasyonu yapılan WST-Q 5.0 (Manuel) Türkçe versiyonunun, SKY' li yetişkin manuel TS kullanıcılarının beceri kapasitesini değerlendirmek için geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, engelli birimlerinde manuel TS kullanan bireylerin becerilerini değerlendirmek için kullanılabilecek pratik ve uygun bir ankettir.
Özet (Çeviri)
Objectives: To increase the use of manual wheelchair (W/C), it is important to evaluate the skills of W/C users. However, there isn't questionnaire to evaluate the W/C skills of individuals with spinal cord injury (SCI) in our country. For this reason, it is planned to carry out cultural adaptation, validity and reliability studies of WST-Q in our study in order to obtain a Turkish scale for evaluating the skills of manual W/C users. Methods: After the completion of the translation stages, the questionnaire was firstly applied to 4 people as a pilot test, and the difficult to understand questions were reviewed. WST-Q Turkish, which took its final form, was applied to 20 cases who met the inclusion criteria and approved the voluntary consent form. In order to evaluate the validity, The World Health Organization Quality of Life Questionnaire Short Form was applied to the cases and the data obtained were compared with the Turkish data of WST-Q. In order to evaluate the reliability, WST-Q Turkish was reapplied to the subjects two weeks later. Results: In our study, the Turkish adaptation of the WST-Q 5.0 (Manual) form was made and the name WST-Q 5.0 (Manual) Turkish was given. It has been determined that the adapted WST-Q 5.0 (Manual) Turkish version is a valid and reliable assessment tool to evaluate the skill capacity of adult manual W/C users with SCI. Conclusion: It is a practical and convenient questionnaire that can be used to evaluate the skills of individuals using manual TS in hospitals, rehabilitation centers, and disabled units.