Öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerini anlama düzeyleri ve öğretim elemanlarının onların cevapları hakkında tahminleri
The level of understanding the scientific process skills of the teacher candidates and estimates of instructors on their answers
  1. Tez No: 653474
  2. Yazar: ELİF BAKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmen adayları, bilimsel süreç becerileri, anlama düzeyleri, öğretim elemanlarının tahminleri, Teacher candidates, scientific process skills, level of understanding, prediction of instructors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Sınıf öğretmenliği programında öğrenim gören öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerini anlama düzeylerini ve öğretim elemanlarının öğretmen adaylarının cevapları hakkında tahminlerini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmada bir durumu ortaya koymak hedeflendiği için betimsel model kullanılmıştır. Araştırmanın birinci çalışma grubunu bir devlet üniversitesinin sınıf öğretmenliği lisans programı üçüncü sınıfında öğrenim gören 68 öğretmen adayı, ikinci çalışma grubunu ise aynı fakültede görev yapan ve fen bilimleri derslerini yürüten 5 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan ve on iki açık uçlu sorudan oluşan görüş formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizi için betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Gözlem, sınıflama, ölçme, verileri toplama, verileri kaydetme, deney tasarlama ve yapma ve verileri yorumlama becerilerini temel alarak hazırlanan görüş formuna yazılan cevaplar incelenmiştir. Katılımcıların tamamına yakını sorulara cevap yazmıştır. Öğretmen adaylarının yazdığı cevaplar hakkında öğretim elemanlarının yaptıkları tahminlerin farklı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerini anlama düzeylerinin düşük olmadığı görülmüştür. Ayrıca öğretim elemanlarının tahminleri ile öğretmen adaylarının yazdıkları cevapların yüzdeleri arasında önemli farkların olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the level of understanding the scientific process skills of candidate teachers studying in the primary school teaching program and the predictions of the instructors about the answers of the candidate teachers. Method: The descriptive model was used in the study as it was aimed to present a situation. The first study group consists of 68 candidate teachers studying in the third year of the primary school teaching undergraduate program of a state university, and the second study group consists of 5 instructors working in the same faculty and conducting science courses. An opinion form consisting of twelve questions prepared by the researcher was used as the data collection tool. Descriptive analysis method was used for the analysis of the collected data. Results: The answers to the opinion form which are prepared based on the skills of observation, classification, measurement, collecting data, recording data, designing and conducting experiments, and interpreting data were examined. Almost all of the participants answered the questions. It was determined that the predictions made by the instructors about the answers written by the teacher candidates were different. Conclusion: As a result of this research, it was observed that the level of understanding of the scientific process skills of the teacher candidates was not low. In addition, it was concluded that there are significant differences between the predictions of the instructors and the answers written by the teacher candidates.