Analitik kimya laboratuvarı 2 dersi“asit baz titrasyonları”konusunda Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme (ATBÖ) yaklaşımının kimya öğretmen adaylarının akademik başarı, argüman geliştirme becerileri ve görüşlerine etkisi
The effect of Argumentation-Based Science Learning (ATBL) approach on the subject of“acid-base titrations”in analytical chemistry laboratory 2 course on academic achievement, argument development skills and opinions of pre-service chemistry teachers
- Tez No: 993745
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KILINÇ ALPAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme Yaklaşımı, ATBÖ laboratuvar rapor formu, Asit-Baz titrasyonları, Argüman geliştirme becerileri, Argumentation-Based Science Learning Approach, ATBL laboratory report form, Acid-Base titrations, Argument development skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ATBÖ yaklaşımının kimya öğretmen adaylarının akademik başarılarına, argüman geliştirme becerilerine etkisi ve görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 2023-2024 Eğitim-öğretim yılı Bahar yarıyılında, Analitik Kimya Laboratuvarı 2 dersini ilk kez alan 20 kimya öğretmen adayı ile karma araştırma yöntemine göre 8 haftalık süreçte yürütülmüştür. Araştırmanın nicel verileri; uzman görüşleri alınarak düzenlenmiş olan“Asit Baz Titrasyonları Akademik Başarı testi”(ABT-ABT), ATBÖ yaklaşımına uygun hazırlanan“Etkinlikler”,“Yapılandırılmış Görüş ve Bilgi Formu”(YGBF) ile“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”(YYGF)'ndan elde edilmiştir. Nitel veriler ise“ATBÖ Laboratuvar Raporu Formu”(ATBÖ-LRF), YGBF ile YYGF veri toplama araçları kullanılarak toplanmıştır. Asit Baz Titrasyonları konusunu kapsayacak şekilde açık uçlu 11 sorudan oluşan ABT-ABT, tek grup ön test-son test olarak uygulanmıştır. ATBÖ yaklaşımına uygun hazırlanan dört etkinlik uygulama sürecinde kimya öğretmen adaylarının argüman geliştirme becerilerini belirlemek, deneysel tasarımlarını ve deneyleri yapmalarını sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Kimya öğretmen adaylarına her etkinlik öncesinde, etkinlik deney anında ve etkinlik sonrasında aşamalı olarak verilen ATBÖ-LRF ile ATBÖ yaklaşımına uygun olarak deneysel süreci raporlandırmaları istenmiştir. Uygulama süreci sonrası; Kimya öğretmen adaylarının ATBÖ yaklaşımına yönelik görüşleri ve konuya yönelik bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan YGBF uygulanmıştır. Ayrıca ATBÖ yaklaşımına yönelik görüşleri, konuya yönelik bilgi düzeyleri ve argüman geliştirme seviyelerini belirlemek amacıyla sekiz açık uçlu sorudan oluşan YYGF ile veriler toplanmıştır. ABT-ABT'den elde edilen veriler araştırmacı tarafından oluşturulan rubrik aracılığıyla değerlendirilerek puanlandırılmıştır. Kimya öğretmen adaylarının etkinliklerdeki argüman geliştirme becerilerini değerlendirmek amacıyla, Erduran (2004) tarafından geliştirilen“Argüman Kalitesi Ölçeği”(AKÖ)'den yararlanılmıştır. AKÖ ölçeğine göre argüman seviyelerini belirlemek ve etkinliklerin her aşamasını puanlandırmak amacıyla araştırmacı tarafından her bir çalışmaya yönelik ayrı değerlendirme rubrikleri hazırlanmıştır. ATBÖ-LRF'ndan elde edilen verilerin analizi içerik analizi ile yapılmıştır. YGBF'nda yer alan konuya yönelik bilgi soruları hazırlanan rubrik ile puanlandırılmış, ATBÖ yaklaşımı ile ilgili görüşler ise içerik analizi ile değerlendirilmiştir. YYGF'nda yer alan konuya yönelik bilgi soruları ile argüman geliştirme becerilerine yönelik soruların puanlandırılması hazırlanan rubrikler aracılığıyla yapılmıştır. Formda yer alan ATBÖ yaklaışımına yönelik görüşlerin analizi ise içerik analizi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; Wilcoxon işaretli sıralar testi sonuçları kimya öğretmen adaylarının“ABT-ABT”ön test-son test akademik başarı puanları arasında son test lehine istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir (p<0,05). Asit-Baz titrasyonları konusunda ATBÖ yaklaşımına dayalı yürütülen etkinliklerde, kimya öğretmen adaylarının çoğunlukla seviye 2 düzeyinde argüman oluşturabildikleri, adaylardan bazılarının argüman geliştirme becerisinde seviye 4 ya da seviye 5 düzeyine çıkabildikleri görülmüştür. Aslan ve Tekin (2015) tarafından geliştirilen araştırmacı tarafından revize edilerek çalışmaya uyarlanan ATBÖ-LRF'ndan elde edilen veriler değerlerinde; kimya öğretmen adaylarının grup tartışmaları sonrasında eksik ya da hatalı oldukları kısımların farkına vararak başlangıç düşünceleri ile ilgili bireysel ifadelerinin doğru yönde yönde değiştiği belirlenmiştir. Kimya öğretmen adaylarının Toulmin argümantasyon modelindeki iddia ve gerekçe ögelerini ifade ettikleri, ancak etkinliklerin uzun ve çok aşamalı yapısından dolayı kavramsal karışıklıklar yaşadıkları görülmüştür. Bu bulgu YYGF ve YGBF'ndan elde edilen verilerle de desteklenmiştir. Genel olarak ATBÖ-LRF'ndaki bulgular, ATBÖ yaklaşımında sürecin kimya öğretmen adaylarının hem kimyasal kavramları daha iyi anlamalarına hem de bilimsel argüman oluşturma becerilerini geliştirmelerine katkı sağladığını göstermektedir. YYGF ve YGBF'ndan elde edilen veriler incelendiğinde; konuya yönelik bilgilerini ölçmek ve argüman geliştirme becerilerini değerlendirmek amacıyla sorulan sorulara kimya öğretmen adaylarının verdikleri cevaplar,“ABT-ABT”ve etkinliklerden elde edilen verileri destekler niteliktedir. Kimya öğretmen adaylarının görüşlerine yönelik elde edilen verilerin içerik analizi sonuçları incelendiğinde; kimya öğretmen adaylarının ATBÖ yaklaşımı ve etkinlikleri çoğunlukla olumlu bulduklarını ifade ettikleri görülmüştür. Olumlu yönler bilişsel becerilere sağlanan katkılar şeklinde öne çıkmıştır. Olumsuzluklar ise yaklaşımın doğası gereği getirdiği bilişsel ve uygulama temelli güçlükler şeklinde belirtilmiştir. Genel olarak, ATBÖ yaklaşımının kimya öğretmen adaylarının düşünme ve anlama süreçlerini geliştirdiği, ancak yaklaşımın yoğun bilişsel yükü, zaman alan yapısı ve kavramları ayırt etme güçlüğü gibi zorluklarla birlikte yaşandığı belirlenmiştir. Bu durum, yaklaşımın faydalarının en üst seviyeye çıkarılması için, öğrencilerin bu zorlukları aşmalarına yardımcı olacak destekleyici yaklaşımların da önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects of the ATBL approach on the academic achievement and argument development skills of prospective chemistry teachers, as well as their opinions. The study was conducted over an 8-week period, using a mixed research method, with 20 prospective chemistry teachers who took the Analytical Chemistry Laboratory 2 course for the first time in the Spring semester of the 2023-2024 academic year. The quantitative data of the study were obtained from the“Acid-Base Titrations Academic Achievement Test”(ABT-AAT) prepared by taking expert opinions,“Activities”prepared in accordance with the ATBL approach,“Structured Opinion and Information Form”(SOIF), and“Semi-Structured Interview Form”(SSIF). Qualitative data were collected using the“ATBL Laboratory Report Form”(ATBL-LRF), SOIF, and SSIF data collection tools. The ABT-AAT, consisting of 11 open-ended questions covering the topic of Acid-Base Titrations, was administered as a single group pretest and posttest. Four activities prepared in accordance with the ATBL approach were used during the implementation process to determine the argument development skills of chemistry pre-service teachers and to ensure their experimental designs and conducting experiments. The pre-service chemistry teachers were asked to report the experimental process in accordance with the ATBL approach using the ATBL-LRF, which was administered gradually before, during, and after each activity. After the implementation process, the SOIF, consisting of open-ended questions, was applied to determine the pre-service chemistry teachers' opinions on the ATBL approach and their knowledge levels on the subject. Furthermore, data were collected with the SSIF, consisting of eight open-ended questions, to determine their opinions on the ATBL approach, their knowledge levels on the subject, and their argument development levels. The data obtained from the ABT-AAT were evaluated and scored using a rubric developed by the researcher. To assess the argument development skills of chemistry pre-service teachers in the activities, the“Argument Quality Scale”(AQS) developed by Erduran (2004) was used. Separate evaluation rubrics were prepared for each study by the researcher to determine the argument levels according to the ATBL scale and to score each stage of the activities. Data obtained from the ATBL-LRF were analyzed using content analysis. The topic-specific knowledge questions in the SOIF were scored using a prepared rubric, and opinions regarding the ATBL approach were evaluated using content analysis. Scoring of the topic-specific knowledge questions and argument development skills questions in the SSIF was conducted using the prepared rubrics. The analysis of opinions regarding the ATBL approach in the form was also conducted using content analysis. When the findings of the study were evaluated, the Wilcoxon signed-rank test results indicated a statistically significant difference between the pre-test and post-test academic achievement scores of chemistry teacher candidates (p<0.05) in favor of the post-test. In activities based on the ATBL approach on acid-base titrations, it was observed that the pre-service chemistry teachers were mostly able to construct arguments at level 2, while some candidates achieved level 4 or 5 in their argument development skills. Data obtained from the ATBL-LRF, developed by Aslan and Tekin (2015) and revised by the researcher and adapted for the study, indicated that the pre-service chemistry teachers, after group discussions, realized their missing or incorrect sections and changed their individual statements regarding their initial thoughts in the correct direction. It was observed that the pre-service chemistry teachers expressed the claim and justification elements in the Toulmin argumentation model, but experienced conceptual confusion due to the long and multi-stage structure of the activities. This finding was also supported by data obtained from the SSIF and SOIF. Overall, the findings from the ATBL-LRF indicate that the ATBL approach contributes to pre-service chemistry teachers' understanding of chemical concepts and their development of scientific argumentation skills. Analyzing the data obtained from the SSIF and SOIF, the responses of pre-service chemistry teachers to questions aimed at assessing their knowledge of the subject and their argumentation skills support the data obtained from the“ABT-AAT”and activities. A content analysis of the data obtained regarding the opinions of pre-service chemistry teachers reveals that pre-service chemistry teachers expressed a predominantly positive opinion of the ATBL approach and activities. Positive aspects were highlighted as contributions to cognitive skills. Negative aspects were described as cognitive and practical challenges inherent in the approach. Overall, it was determined that the ATBL approach improved pre-service chemistry teachers' thinking and comprehension processes, but it was accompanied by challenges such as the approach's high cognitive load, time-consuming structure, and difficulty distinguishing concepts. This highlights the importance of supporting approaches to help students overcome these challenges to maximize the benefits of the approach.