Kültüre alınmış Pleurotus ostreatus'un insan respiratuvar sinsityal virusu (HRSV)'na karşı in vitro antiviral etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of in vitro antiviral activity of cultured Pleurotus ostreatus against human respiratory syncytial virus (HRSV)
- Tez No: 653480
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antiviral aktivite, insan respiratuvar sinsityal virüsu, kolorimetrik XTT testi, Pleurotus ostreatus, Antiviral activity, human respiratory syncytial virus, colorimetric XTT test, Pleurotus ostreatus
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnsan respiratuvar sinsityal virüsü (HRSV), bebekler, çocuklar, yaşlı yetişkinler ile solunum, kalp veya immun sistem yetersizliği olan her yaştan insanlarda ciddi üst ve alt solunum yolu enfeksiyonunun önde gelen nedenidir. Virüs'ün kontrolü ve önlenmesine yönelik yeni yöntemlere olan gereksinim, HRSV'den etkilenen insanların sayısını azaltmak için son derece önemlidir. Mantarlar, yeni antiviral etki mekanizmalarına sahip ilaçların öncü bileşiklerini içerirler. Nihai hedefi anti-HRSV ilaç adaylarını tespit etmek olan bu çalışma, Pleurotus ostreatus'dan elde edilen metanol, etanol ve su ekstrelerinin HRSV'ye karşı antiviral aktiviteye sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ekstrelerin HRSV'ye karşı antiviral aktivitesi kolorimetrik XTT testi ile değerlendirilmiştir. Ekstrelerin HRSV'ye karşı %50 koruma sağlayan konsantrasyonu EC50 olarak tanımlanmış ve CC50 (%50 hücresel sitotoksisite gösteren konsantrasyon)'nin EC50'ye oranından da seçicilik indeksi (SI) belirlenmiştir. Ribavirin (RBV) anti-HRSV aktiviteye yönelik pozitif kontrol olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, HRSV'ye karşı en güçlü antiviral aktiviteyi 2910.57 μg/mL EC50 ve 8.18 SI değeri ile metanol ekstresi göstermiş, bunu sırasıyla, etanol (EC50: 900.71 μg/mL, SI: 6.63) ve su (EC50: 1654.55 μg/mL, SI= 4.00) ekstreleri takip etmiştir. Sonuç olarak, P. ostreatus ekstrelerinin HRSV'ye karşı klinikte kullanılan ilaçlara karşı bir alternatif olarak geliştirilebilmesi için daha ileri çalışmalara layık olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışma, P. ostreatus'un anti-HRSV aktivitesine yönelik ilk rapordur.
Özet (Çeviri)
Human respiratory syncytial virus (HRSV) is the leading cause of serious upper and lower respiratory infections in infants, children, elderly adults and people of all ages with respiratory, heart or immunodeficiency. The need for new methods of virus control and prevention is crucial to reducing the number of people affected by RSV. Fungi contain the precursor compounds of drugs with novel mechanisms of antiviral action. This study, whose ultimate goal is to identify candidates for anti-HRSV drugs, has been conducted to determine whether methanol, ethanol and water extracts obtained from Pleurotus ostreatus have antiviral activity against HRSV. Antiviral activity of the extracts against HRSV was assessed by colorimetric XTT test. The concentration of extracts providing 50% protection against HRSV was defined as EC50 and the selectivity index (SI) was determined from the CC50 (concentration showing 50% cellular cytotoxicity) to EC50. Ribavirin (RBV) was used as a positive control for anti-HRSV activity. As a result of the research, methanol extract with 2910.57 μg/mL EC50 and 8.18 SI value showed the strongest antiviral activity against HRSV, it were followed by ethanol (EC50: 900.71 μg/mL, SI: 6.63) and aqueous (EC50: 1654.55 μg/mL, SI= 4.00) extracts, respectively. In conclusion, we can say that the P. ostreatus extracts are worthy of further work in fighting HRSV infection (detection of the active compound/compounds responsible for anti-HRSV activity). This study is the first report of P. ostreatus for anti-HRSV activity.