Bakırdağları (Feke-Saimbeyli) florası
Flora of Bakır Muntains
  1. Tez No: 65348
  2. Yazar: EYÜP ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATABAY DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakırdağları Florası (Feke-Saimbeyli), Flora of Bakırdağları (Feke- Saimbeyli)
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ill öz Bu araştırma 1995-1996 yularında Bakırdağları'nın Feke-Saimbeyli sınırlan içinde kalan kısmında yapılmıştır. Araştırma alanı Türkiye coğrafik karelerinden B5-B6 ve C5- C6 karelerinin kesiştiği bölgede bulunduğundan her dört kareyi de kapsamaktadır. Alanın florası 77 familyaya ait 225 cinse bağlı 516 tür ve tür altı taksondan oluşmaktadır. Bunlardan 53 takson yeni kayıt olup, karelere göre dağılımı şöyledir. B5 karesi için 13, B6 karesi için 7, C5 karesi için 10 ve C6 karesi için 21 tanedir. Taksonların önemli bir kısmı Doğu Akdeniz (% 18.62) elemanıdır. Bunu İran - Turan (% 16.86), Akdeniz (% 6.20), Avrupa -Sibirya (% 4.26) ve Karadeniz (% 0.96) elemanları takip etmektedir. Endemik tür sayısı 108 olup, endemizm oranı % 20.93 tür. Otsu bitkiler (% 81.99) ve Çok yıllık bitkiler (% 78.68) çoğunluktadır. Hayat formları bakımından birinci derecede hemikriptofitler (% 50.58), ve sırasıyla terofıtler (% 16,27), fanerofitler (%14,12) geofitîer (% 12.40) ve kamefitler (% 6.57) hakim durumdadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This study was carried out between 1995-1996 at Bakırdağları (Feke-Samibeyli) located in mountaignes B5-B6 and C5-C6 grid squares. The flora of the studied area consists of 516 taxa which belong to 77 Families and 225 Genera. 53 taxa as a total are recorder for the first time from C5-C6 and B5 - B6 squares, 10 taxa from C5, 21 taxa from C6, 13 taxa from B5 and 7 taxa from B6. An important part of these species are East Mediterranean elements (18,62 %). These are followed by Îrano-Turanian ( 16,86 %), Mediterranean (6,20 %), Euro- Siberian (4,26 %) and Euxine elements (0,96 %). The number of endemics are 108 and the endemism ratio is 20,93 %. The percentages of herbaceous plants and perennial plants are 81,99 % and 78,68 % respectively. The distributions acording to life-forms of taxa in the area as follows: Hemicryptophytes (50,58 %) at the first degree and therophytes '16,27 %), phanerophytes (14,12 %), geophytes (12,40 %) and chamaeophytes (6,57 %).